Udowodnic równość
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 15:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krakow
- Podziękował: 7 razy
- jarekp
- Użytkownik
- Posty: 173
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 14:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 56 razy
Udowodnic równość
\(\displaystyle{ \frac{cos20° cos40° cos80°}{sin20°}=\frac{2sin20°cos20° cos40° cos80°}{2sin20°}=
\frac{2sin40° cos40° cos80°}{4sin20°}=\frac{2sin80° cos80°}{8sin20°}
=\frac{sin160°}{8sin20°}=\frac{1}{8}}\)
\frac{2sin40° cos40° cos80°}{4sin20°}=\frac{2sin80° cos80°}{8sin20°}
=\frac{sin160°}{8sin20°}=\frac{1}{8}}\)