granica ciągu z sinusem
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 8 gru 2006, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 85 razy
- Pomógł: 6 razy
granica ciągu z sinusem
czy moze mi ktos powiedzieć dlaczego jeżeli liczę granicę tego ciągu \(\displaystyle{ sin^2(\pi\sqrt{n^2+n})}\) to moge dokonac przejscia: \(\displaystyle{ sin^2(\pi\sqrt{n^2+n})=sin^2(\pi\sqrt{n^2+n}-n\pi)}\)??
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
granica ciągu z sinusem
A, sorki, nie zauważyłem tego \(\displaystyle{ sin^{2}x}\) i myślałem, że chodzi o zwykły sinus. W takim razie przejście jest poprawne (wystarczy spojrzeć na wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)=sin^{2}x}\)) na mocy okresowości tejże funkcji