Funkcje cyklometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
NumberTwo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 20 sty 2021, o 10:40
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Funkcje cyklometryczne

Post autor: NumberTwo »

Obliczyć (podać wartość bez użycia funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych):
a) \(\displaystyle{ \cos(\arcsin1)}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34343
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Funkcje cyklometryczne

Post autor: Jan Kraszewski »

\(\displaystyle{ \arcsin 1=?}\)

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22234
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3759 razy

Re: Funkcje cyklometryczne

Post autor: a4karo »

Myślę, że chodziło raczej o coś takiego: `\cos ...=\sqrt{1-(\sin ...)^2}=`
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34343
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Funkcje cyklometryczne

Post autor: Jan Kraszewski »

W przypadku pytania ogólnego Twoje rozwiązanie jest oczywiście lepsze, ale w tym konkretnym wypadku można i tak, i tak.

JK
ODPOWIEDZ