Czy są możliwe takie falki?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Borneq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 247
Rejestracja: 23 lip 2010, o 07:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: geo:lat=0 geo:lon=0
Podziękował: 13 razy

Czy są możliwe takie falki?

Post autor: Borneq »

Falka - matka to zwykły sinus lub cosinus

\(\displaystyle{ \psi (x) = a \cdot cos(x+b) }\)

Falka - ojciec natomiast to rozkład normalny Gaussa

\(\displaystyle{ \phi (x) = a \cdot e^{-((x-c)/b)^2} }\)

Falki to te dwie pomnożone przez siebie wraz ze współczynnikami skali/przesunięcia jak można zdefiniować serię?
Czy będzie mozna znaleźć szereg falek dla dyskretnego zbioru wartości?
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2022, o 18:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ