Uzasadnij tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
math196
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 13 maja 2019, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 27 razy

Uzasadnij tożsamość

Post autor: math196 »

Uzasadnij tożsamość
$$ \frac{2}{\cos^2\alpha}-1=1+2\tg^2\alpha$$
Czy umiał by ktoś pomóc?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7920
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Uzasadnij tożsamość

Post autor: janusz47 »

Z jedynki trygonometrycznej podstawienie:

\(\displaystyle{ 2 = 2\sin^2(\alpha) + 2\cos^2(\alpha) }\)
math196
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 13 maja 2019, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 27 razy

Re: Uzasadnij tożsamość

Post autor: math196 »

janusz47 pisze: 16 mar 2022, o 13:17 Z jedynki trygonometrycznej podstawienie:

\(\displaystyle{ 2 = 2\sin^2(\alpha) + 2\cos^2(\alpha) }\)
A no tak racja. Dziękuje.
ODPOWIEDZ