Przedstawianie w postaci iloczynu

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
panzam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 1 lut 2007, o 18:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 17 razy

Przedstawianie w postaci iloczynu

Post autor: panzam »

1) \(\displaystyle{ 1+2sin\alpha-cos\alpha=}\)

2) \(\displaystyle{ 1-2cos\alpha;+cos2\alpha;=}\)

3) \(\displaystyle{ sin\alpha+sin2\alpha+sin3\alpha=}\)

błagam ! nic mi nie wychodzi


Odpowiedź ma wyjść taka:

1) \(\displaystyle{ 4sin\alpha cos^2(45^*-\frac{\alpha}{2})}\)

2) \(\displaystyle{ -4cos\alpha sin^2 \frac{\alpha}{2}}\)

3) \(\displaystyle{ 4sin2\alpha cos(\frac{\alpha}{2}+30^*)cos(\frac{\alpha}{2} - 30^*)}\)

Gdzie * to stopień.
ODPOWIEDZ