Równanie z trygonometrii

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Velomoth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 11 lut 2022, o 00:00
Płeć: Kobieta
wiek: 18

Równanie z trygonometrii

Post autor: Velomoth »

Proszę o pomoc z rozwiązaniem tego równania:

\(\displaystyle{ \sin 6x \cdot \cos 2x=\cos7x \cdot \sin x}\)

Próbowałam je rozwiązywać, ale w żaden sposób nie może mi wyjść wynik z odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2022, o 00:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34277
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Równanie z trygonometrii

Post autor: Jan Kraszewski »

Ja bym najpierw wstecznie zastosował wzory na sumę i różnicę sinusów.

JK
Velomoth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 11 lut 2022, o 00:00
Płeć: Kobieta
wiek: 18

Re: Równanie z trygonometrii

Post autor: Velomoth »

Próbowałam tak:
\(\displaystyle{ \sin 6x \cdot \cos 2x=\cos7x \cdot \sin x \\
\frac{1}{2}(\sin8x+\sin4x-(\sin8x+\sin(-6x))=0 \\
\frac{1}{2}(\sin8x+\sin4x-(\sin8x-\sin6x)=0\\
\frac{1}{2}(\sin4x+\sin6x)=0\\
\sin4x+\sin6x=0\\
2 \cdot \sin5x \cdot \sin x=0\\
\sin5x \cdot \sin x=0\\
\sin5x=0 \vee \sin x=0\\
5x=k\pi \vee x=k\pi\\
x= \frac{k\pi}{5} }\)


Jednak odpowiedź do zadania jest zupełnie inna
Ostatnio zmieniony 11 lut 2022, o 15:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34277
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Równanie z trygonometrii

Post autor: Jan Kraszewski »

A jaka jest odpowiedź?

JK
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Równanie z trygonometrii

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ \sin(\alpha) + \sin(\beta) = 2\sin\left(\frac{1}{2}(\alpha+\beta)\right)\cdot\cos\left(\frac{1}{2}(\alpha-\beta)\right).}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34277
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Równanie z trygonometrii

Post autor: Jan Kraszewski »

janusz47 pisze: 11 lut 2022, o 16:36 \(\displaystyle{ \sin(\alpha) + \sin(\beta) = 2\sin\left(\frac{1}{2}(\alpha+\beta)\right)\cdot\cos\left(\frac{1}{2}(\alpha-\beta)\right).}\)
Jak może zauważyłeś, dokładnie ten wzór został zastosowany.

JK
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Równanie z trygonometrii

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ 2\sin(5x)\cdot \cos(x) \neq 2\sin(5x) \cdot \red{\sin(x)} }\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34277
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Równanie z trygonometrii

Post autor: Jan Kraszewski »

A słusznie, pierwsza aplikacja była dobra, ale druga aplikacja była błędna.

JK
Velomoth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 11 lut 2022, o 00:00
Płeć: Kobieta
wiek: 18

Re: Równanie z trygonometrii

Post autor: Velomoth »

Dziękuję, już widzę swój błąd
ODPOWIEDZ