Jak obliczać wartość sin, cos, itp w równościach i nierównościach

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
smp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 23 paź 2021, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 5 razy

Jak obliczać wartość sin, cos, itp w równościach i nierównościach

Post autor: smp »

Cześć

Mam problem, otóż np. mam problem z taką równością (ale też jak zamiast znaku równa się jest np. \(\displaystyle{ \ge }\) lub \(\displaystyle{ \le }\)
I mam pytanie gdzie tutaj robię błąd. Za przykład wezmę taki przykład:
\(\displaystyle{ \cos(2x- \frac{\pi}{6})=-\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
I robię tak:
Wiem, że \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}= \frac{ \sqrt{3} }{2} }\)
No to logiczne, że w miejsce gdzie funkcja przyjmuje zero czyli w przypadku cos jest to \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) zatem trzeba dodać \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) aby otrzymać \(\displaystyle{ -\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}+\frac{\pi}{6}=\frac{2\pi}{3}}\) więc mamy pierwszy punkt gdzie mamy wartość \(\displaystyle{ -\frac{\sqrt{3}}{2}}\) a drugi punkt obliczamy po przez odjęcie drugiego miejsca zerowego czyli \(\displaystyle{ \frac{3\pi}{2}-\frac{2\pi}{3}=\frac{5\pi}{6}}\)
I wtedy robi się dwa równania
\(\displaystyle{
2x- \frac{\pi}{6}=\frac{2\pi}{3} +2k\pi}\)

\(\displaystyle{ 2x- \frac{\pi}{6}=\frac{5\pi}{6} +2k\pi}\)
oczywiście k należy do liczb całkowitych i wyszło mi coś takiego:
\(\displaystyle{ x=\frac{5\pi}{12}+k\pi }\) - i to mam źle według kalkulatora
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2}+k\pi}\) -a to według kalkulatora mam dobrze zrobione

I tutaj mam pytanie - gdzie tutaj robię błąd?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34287
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Jak obliczać wartość sin, cos, itp w równościach i nierównościach

Post autor: Jan Kraszewski »

smp pisze: 22 sty 2022, o 15:55\(\displaystyle{ \cos(2x- \frac{\pi}{6})=-\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
I robię tak:
Wiem, że \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}= \frac{ \sqrt{3} }{2} }\)
Tego nie masz szansy wiedzieć, bo to nieprawda. Możesz co najwyżej wiedzieć, że \(\displaystyle{ \cos\frac{\pi}{6}= \frac{ \sqrt{3} }{2}. }\)
smp pisze: 22 sty 2022, o 15:55No to logiczne, że w miejsce gdzie funkcja przyjmuje zero czyli w przypadku cos jest to \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) zatem trzeba dodać \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) aby otrzymać \(\displaystyle{ -\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
A z jakiej logiki korzystasz? Bo to po prostu nieprawda. A wystarczy znać wykres funkcji cosinus, żeby nie wypisywać takich rzeczy... Istnieje też coś takiego jak wzory redukcyjne.

JK
ODPOWIEDZ