Nierówność cyklometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
IceMajor2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 28 lut 2017, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 14 razy

Nierówność cyklometryczna

Post autor: IceMajor2 »

Witam, mam taką nierówność \(\displaystyle{ \tg^{2}\left( \arcsin x\right) > 1}\). Nie wiem za bardzo co z tym zrobić.
Udało mi się określić jedynie dziedzinę: \(\displaystyle{ x\in\left\langle -1;0\right) \cup \left( 0; 1\right\rangle}\).
Co dalej?
szw1710

Re: Nierówność cyklometryczna

Post autor: szw1710 »

Wskazówka: oznacz \(y=\arcsin x\) i rozwiąż nierówność \(\tg^2 y>1.\) Oczywiście mamy \(-\frac{\pi}{2}\le y\le\frac{\pi}{2}.\) Potem przejdź na arcus sinusa.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Nierówność cyklometryczna

Post autor: a4karo »

A z jakiego powodu włączyłeś do dziedziny `\pm 1` i wyłączyłeś zero?
IceMajor2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 28 lut 2017, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 14 razy

Re: Nierówność cyklometryczna

Post autor: IceMajor2 »

szw1710 pisze: 26 lis 2021, o 19:21 Wskazówka: oznacz \(y=\arcsin x\) i rozwiąż nierówność \(\tg^2 y>1.\) Oczywiście mamy \(-\frac{\pi}{2}\le y\le\frac{\pi}{2}.\) Potem przejdź na arcus sinusa.
Zatem
\(\displaystyle{ \tg^{2}\left( \arcsin x\right)>1\\\arcsin x = y\\\tg y<-1 \wedge \tg y>1\\ y > \frac{\pi}{4} \wedge y< -\frac{\pi}{4}
}\)

Z pierwszego równania i z drugiego wychodzi, że:
\(\displaystyle{
y \in \left( -\infty; -\frac{\pi}{4} \right) \cup \left( \frac{\pi}{4}; +\infty \right)}\)
, bo
\(\displaystyle{ D:x \in \left( -1;1\right)}\) (pierwotnie zrobiłem błąd licząc dziedzinę)
Stąd
\(\displaystyle{ \arcsin x>- \frac{\pi}{4} \wedge \arcsin < \frac{\pi}{4}\\\arcsin x > \arcsin -\frac{ \sqrt{2}}{2} \wedge \arcsin x < \arcsin \frac{ \sqrt{2}}{2}}\) Więc mamy:
\(\displaystyle{ x\in\left( - \frac{ \sqrt{2} }{2} ; \frac{\sqrt{2}}{2}\right)}\).
Jednak musiałem coś pomylić, bo poprawna odpowiedź to: \(\displaystyle{ x\in\left( -1;-\frac{ \sqrt{2}}{2} \right) \cup \left( \frac{\sqrt{2}}{2};1\right)}\).

Dodano po 28 sekundach:
a4karo pisze: 26 lis 2021, o 20:13 A z jakiego powodu włączyłeś do dziedziny `\pm 1` i wyłączyłeś zero?
Rzeczywiście - dziedzina od -1 (wyłącznie) do 1 (wyłącznie).
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Nierówność cyklometryczna

Post autor: Jan Kraszewski »

IceMajor2 pisze: 27 lis 2021, o 12:28\(\displaystyle{
y \in \left( -\infty; -\frac{\pi}{4} \right) \cup \left( \frac{\pi}{4}; +\infty \right)}\)
, bo
Stąd
\(\displaystyle{ \arcsin x>- \frac{\pi}{4} \wedge \arcsin < \frac{\pi}{4}}\)
Serio?

JK
IceMajor2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 28 lut 2017, o 22:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 14 razy

Re: Nierówność cyklometryczna

Post autor: IceMajor2 »

Jan Kraszewski pisze: 27 lis 2021, o 12:57
IceMajor2 pisze: 27 lis 2021, o 12:28\(\displaystyle{
y \in \left( -\infty; -\frac{\pi}{4} \right) \cup \left( \frac{\pi}{4}; +\infty \right)}\)
, bo
Stąd
\(\displaystyle{ \arcsin x>- \frac{\pi}{4} \wedge \arcsin < \frac{\pi}{4}}\)
Serio?

JK
No i wszystko jasne...
ODPOWIEDZ