Równości trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 353
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stąd :)
- Podziękował: 125 razy
- Pomógł: 19 razy
Równości trygonometryczne
Witam, prośba o sprawdzenie przykładów a, b, c czy wyszło dobrze oraz pomoc w przykładzie d. Dziękuję
a) \(\displaystyle{ \cos( x - \frac{\pi}{4} ) = \frac{\sqrt{3}}{2} \\
\frac{x}{3} = \frac{\pi}{2} + \frac{\pi}{3} + k \pi \\
x = \frac{\pi}{6} + \frac{\pi}{4} + 2k \pi \vee x = \frac{11\pi}{6} + \frac{\pi}{4} + 2k \pi, k \in C \\
x = \frac{5 \pi}{12} + 2 k \pi \vee x = \frac{25 \pi}{12} + 2 k \pi, k \in C }\)
b) \(\displaystyle{ 2\cos ^{2} x - 5\cos x + 2 = 0 \\
2\cos ^{2} x = t, t > 0, t \in \left\langle -1, 1 \right\rangle \\
.... \\
t = \frac {1}{2} \\
\cos x = \frac{ \sqrt{2}}{2} \vee \cos x = - \frac{ \sqrt{2}}{2} \\
x = \frac{\pi}{4} + 2k \pi \vee x = \frac{7 \pi}{4} + 2k \pi \vee x = \frac{3\pi}{4} + 2k \pi \vee x = \frac{5\pi}{4} + 2k \pi, gdzie k \in C }\)
c) \(\displaystyle{ \tg ( \frac{x}{3} ) = - \sqrt{3} \\
\frac{x}{3} = \frac{\pi}{2} + \frac{\pi}{3} + k \pi \\
x = \frac{3 \pi}{2} + \pi + 3 k \pi \\
x = \frac{5 \pi}{2} + 3 k \pi }\)
d) \(\displaystyle{ \sin (30^\circ + x) = \sin (30^\circ- x) ?? }\)
a) \(\displaystyle{ \cos( x - \frac{\pi}{4} ) = \frac{\sqrt{3}}{2} \\
\frac{x}{3} = \frac{\pi}{2} + \frac{\pi}{3} + k \pi \\
x = \frac{\pi}{6} + \frac{\pi}{4} + 2k \pi \vee x = \frac{11\pi}{6} + \frac{\pi}{4} + 2k \pi, k \in C \\
x = \frac{5 \pi}{12} + 2 k \pi \vee x = \frac{25 \pi}{12} + 2 k \pi, k \in C }\)
b) \(\displaystyle{ 2\cos ^{2} x - 5\cos x + 2 = 0 \\
2\cos ^{2} x = t, t > 0, t \in \left\langle -1, 1 \right\rangle \\
.... \\
t = \frac {1}{2} \\
\cos x = \frac{ \sqrt{2}}{2} \vee \cos x = - \frac{ \sqrt{2}}{2} \\
x = \frac{\pi}{4} + 2k \pi \vee x = \frac{7 \pi}{4} + 2k \pi \vee x = \frac{3\pi}{4} + 2k \pi \vee x = \frac{5\pi}{4} + 2k \pi, gdzie k \in C }\)
c) \(\displaystyle{ \tg ( \frac{x}{3} ) = - \sqrt{3} \\
\frac{x}{3} = \frac{\pi}{2} + \frac{\pi}{3} + k \pi \\
x = \frac{3 \pi}{2} + \pi + 3 k \pi \\
x = \frac{5 \pi}{2} + 3 k \pi }\)
d) \(\displaystyle{ \sin (30^\circ + x) = \sin (30^\circ- x) ?? }\)
Ostatnio zmieniony 9 lis 2021, o 15:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Re: Równości trygonometryczne
Chodziło Ci o \(\displaystyle{ \cos x=t}\)...
Np.
\(\displaystyle{ (30^\circ +x= 30^\circ-x+k\cdot2\pi\vee 30^\circ +x=180^\circ-( 30^\circ-x)+k\cdot2\pi\vee) \wedge k\in\mathbb{Z}}\)
albo wszystko na lewą stronę i odejmij sinusy...
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 353
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stąd :)
- Podziękował: 125 razy
- Pomógł: 19 razy
Re: Równości trygonometryczne
Witam,
tak były błędy w przykładzie b oraz d:
Edit przykład b:
b) \(\displaystyle{ 2\cos ^{2} x - 5\cos x + 2 = 0 \\
\cos ^{2} x = t, t > 0, t \in \left\langle -1, 1 \right\rangle \\
.... \\
2t^{2} - 5t +2 = 0 \\
t = \frac {1}{2} \\
t = 2 - odrzucamy \\
\cos x = \frac{ \sqrt{2}}{2} \vee \cos x = - \frac{ \sqrt{2}}{2} \\
x = \frac{\pi}{4} + 2k \pi \vee x = \frac{7 \pi}{4} + 2k \pi \vee x = \frac{3\pi}{4} + 2k \pi \vee x = \frac{5\pi}{4} + 2k \pi, gdzie k \in C }\)
Natomiast przykład z podpunktu d powinien tak wyglądać:
d) \(\displaystyle{ \sin (30^\circ + x) + \sin (30^\circ- x) = - \frac{1}{2} }\)
Czy podpunkty a, b, c są rozwiązane dobrze ?
tak były błędy w przykładzie b oraz d:
Edit przykład b:
b) \(\displaystyle{ 2\cos ^{2} x - 5\cos x + 2 = 0 \\
\cos ^{2} x = t, t > 0, t \in \left\langle -1, 1 \right\rangle \\
.... \\
2t^{2} - 5t +2 = 0 \\
t = \frac {1}{2} \\
t = 2 - odrzucamy \\
\cos x = \frac{ \sqrt{2}}{2} \vee \cos x = - \frac{ \sqrt{2}}{2} \\
x = \frac{\pi}{4} + 2k \pi \vee x = \frac{7 \pi}{4} + 2k \pi \vee x = \frac{3\pi}{4} + 2k \pi \vee x = \frac{5\pi}{4} + 2k \pi, gdzie k \in C }\)
Natomiast przykład z podpunktu d powinien tak wyglądać:
d) \(\displaystyle{ \sin (30^\circ + x) + \sin (30^\circ- x) = - \frac{1}{2} }\)
Czy podpunkty a, b, c są rozwiązane dobrze ?
Ostatnio zmieniony 9 lis 2021, o 14:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34290
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Administrator
- Posty: 34290
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Równości trygonometryczne
Zdecydowanie nie jest OK. Jeśli
\(\displaystyle{ \cos ^{2} x = t,}\)
to
\(\displaystyle{ 2t^{2} - 5t +2 =2\cos^4x-5\cos^2x+2,}\)
a to nie daje równania, które rozwiązujesz.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 353
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stąd :)
- Podziękował: 125 razy
- Pomógł: 19 razy
Re: Równości trygonometryczne
Jasne, ze blad. przepraszam
winno byc:
\(\displaystyle{ \cos x = t }\)
winno byc:
\(\displaystyle{ \cos x = t }\)
Ostatnio zmieniony 9 lis 2021, o 17:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34290
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Równości trygonometryczne
No właśnie (i nie ma założenia \(\displaystyle{ t>0}\)). W związku z tym rozwiązania też są inne.
JK
Trzecia linijka jest OK, ale drugiej za Chiny nie rozumiem...
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 353
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stąd :)
- Podziękował: 125 razy
- Pomógł: 19 razy
Re: Równości trygonometryczne
Czyli rozwiazania są błędne ?
Drugiej linijki nie powinno byc. Szkoda ze nie mozna edytowac postów swoich.Jan Kraszewski pisze: ↑9 lis 2021, o 17:21 Trzecia linijka jest OK, ale drugiej za Chiny nie rozumiem...
Dodano po 7 minutach 6 sekundach:
proszę o pomoc w kolejnych przykladach:
d) \(\displaystyle{ \sin (30 ^\circ + x ) + \sin (30 ^\circ - x) = - \frac{1}{2} }\)
e) \(\displaystyle{ \sin 2x \cdot \sin x = \cos x }\)
f) \(\displaystyle{ 2 \sin x \cdot \cos x \cdot \cos 2x = \frac{\sqrt 2}{4} }\)
-
- Administrator
- Posty: 34290
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Równości trygonometryczne
Oczywiście. Przecież dostałeś \(\displaystyle{ t=\frac12}\) i ze względu na błędnie opisane podstawienie rozwiązywałeś równanie \(\displaystyle{ \cos^2x=\frac12}\) zamiast \(\displaystyle{ \cos x=\frac12}\).
W d) już dostałeś podpowiedź, w e) i f) korzystasz ze wzoru na sinus kąta podwojonego (ale w różnych kierunkach - w e) rozpisujesz, w f) zwijasz).
JK
-
- Administrator
- Posty: 34290
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Równości trygonometryczne
To nie ja dałem podpowiedź, ale wystarczy chwilę pomyśleć. Skoro zostało napisane
JK
to wymyślenie, że wskazówką może być "dodaj sinusy" nie jest trudne.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 353
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stąd :)
- Podziękował: 125 razy
- Pomógł: 19 razy
Re: Równości trygonometryczne
Reasumując, tak mi to wyszło:
b)
\(\displaystyle{ 2 \cos ^2 x - 5 \cos x + 2 = 0 \\
... \\
\cos x = \frac{1}{2} \\
x = \frac {\pi}{3} + 2k \pi \vee x = \frac {5\pi}{3} + 2k \pi }\)
c)
\(\displaystyle{ \tg (\frac{x}{3}) = - \sqrt{3} \\
\frac{x}{3} = 2 \pi - \frac{\pi}{3} + k \pi /\cdot 3 \\
x = 5\pi + 3k \pi
}\)
d)
\(\displaystyle{ \sin(30^\circ + x) + \sin(30^\circ - x) = - \frac{1}{2} \\
\\
... \\
\\ 2 \cdot \sin 30^\circ \cdot \cos x = - \frac{1}{2} \\
\cos x = - \frac{1}{2} \\
x = \frac {4\pi}{3} + 2k \pi \vee x = \frac {2\pi}{3} + 2k \pi
}\)
e)
\(\displaystyle{ \sin 2x \cdot \sin x = \cos x \\
\cos x (2 \sin^2 x - 1) = 0 \\
\cos x = 0 \vee \sin x = \frac{\sqrt{2}}{2} \vee \sin x = - \frac{\sqrt{2}}{2} \\
x = \left\{ \frac{\pi}{4} ; \frac{\pi}{2}; \frac{3 \pi}{4}; \frac{5 \pi}{4}; \frac{3 \pi}{2}; \frac{7 \pi}{4}; \right\} + 2 k \pi }\) - czy tak może być zapisany wynik ?
f)
\(\displaystyle{ 2 \sin x \cdot \cos x \cdot \cos 2x = \frac{\sqrt{2}}{4} \\
\sin 2x \cdot \cos 2x = \frac{\sqrt{2}}{4} / \cdot 2 \\
2 \sin 2x \cdot \cos 2x = \frac{\sqrt{2}}{2} \\
\sin 4x = \frac{\sqrt{2}}{2} \\
x = \frac{\pi}{16} + 0,5k \pi \vee \frac{3 \pi}{16} + 0,5 k\pi
}\)
Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Dodano po 4 godzinach 42 minutach 49 sekundach:
Jest OK ? Czy gdzieś jest błąd ?
b)
\(\displaystyle{ 2 \cos ^2 x - 5 \cos x + 2 = 0 \\
... \\
\cos x = \frac{1}{2} \\
x = \frac {\pi}{3} + 2k \pi \vee x = \frac {5\pi}{3} + 2k \pi }\)
c)
\(\displaystyle{ \tg (\frac{x}{3}) = - \sqrt{3} \\
\frac{x}{3} = 2 \pi - \frac{\pi}{3} + k \pi /\cdot 3 \\
x = 5\pi + 3k \pi
}\)
d)
\(\displaystyle{ \sin(30^\circ + x) + \sin(30^\circ - x) = - \frac{1}{2} \\
\\
... \\
\\ 2 \cdot \sin 30^\circ \cdot \cos x = - \frac{1}{2} \\
\cos x = - \frac{1}{2} \\
x = \frac {4\pi}{3} + 2k \pi \vee x = \frac {2\pi}{3} + 2k \pi
}\)
e)
\(\displaystyle{ \sin 2x \cdot \sin x = \cos x \\
\cos x (2 \sin^2 x - 1) = 0 \\
\cos x = 0 \vee \sin x = \frac{\sqrt{2}}{2} \vee \sin x = - \frac{\sqrt{2}}{2} \\
x = \left\{ \frac{\pi}{4} ; \frac{\pi}{2}; \frac{3 \pi}{4}; \frac{5 \pi}{4}; \frac{3 \pi}{2}; \frac{7 \pi}{4}; \right\} + 2 k \pi }\) - czy tak może być zapisany wynik ?
f)
\(\displaystyle{ 2 \sin x \cdot \cos x \cdot \cos 2x = \frac{\sqrt{2}}{4} \\
\sin 2x \cdot \cos 2x = \frac{\sqrt{2}}{4} / \cdot 2 \\
2 \sin 2x \cdot \cos 2x = \frac{\sqrt{2}}{2} \\
\sin 4x = \frac{\sqrt{2}}{2} \\
x = \frac{\pi}{16} + 0,5k \pi \vee \frac{3 \pi}{16} + 0,5 k\pi
}\)
Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Dodano po 4 godzinach 42 minutach 49 sekundach:
Jest OK ? Czy gdzieś jest błąd ?
Ostatnio zmieniony 12 lis 2021, o 17:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.