Funkcja odwrotna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Euklidess_PL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 1 lis 2021, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
wiek: 25

Funkcja odwrotna

Post autor: Euklidess_PL »

Wiem że tu na forum były podobne zadania natomiast nikt nie wytłumaczył jednej rzeczy otóż jest sobie takie zadanie
\(\displaystyle{ x\in\left( \frac{ \pi }{2}; - \frac{ 3\pi }{2}\right)}\) Znaleźć funkcję odwrotną do funkcji \(\displaystyle{ y=\sin(x) }\)

Rozwiązanie
\(\displaystyle{ y=-\sin(x- \pi )}\)
\(\displaystyle{ -y=\sin(x- \pi )}\)
\(\displaystyle{ \arcsin(-y)= \arcsin \sin(x- \pi )= x- \pi}\)
\(\displaystyle{ - \arcsin(-y) = x- \pi}\)
\(\displaystyle{ x= \pi -\arcsin(y)}\)

O ile rozumiem samą funkcje \(\displaystyle{ \arcsin}\) o tyle nie rozumiem dlaczego istnieje koniecznosc przesuniecia przedzialu (temat zadania) o \(\displaystyle{ \pi }\) skoro w funkcji sinus mozna znalezc wiecej przedziałów \(\displaystyle{ x}\) w ktorych funkcja jest roznowartosciowa . Funkcja jest roznowartosciowa nie tylko w przedziale \(\displaystyle{ \left( \frac{ -\pi }{2}; - \frac{ -\pi }{2}\right).}\)

Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie dlaczego nie można zastosować funkcji \(\displaystyle{ \arcsin}\) od razu bezpośrednio do \(\displaystyle{ y=\sin(x) }\)
(tak wiem że w definicji \(\displaystyle{ \arcsin}\) przedział jest od \(\displaystyle{ \left( \frac{ \pi }{2}; - \frac{ 3\pi }{2}\right) }\) ale są także inne przedziały różnowartościowości.
Ostatnio zmieniony 1 lis 2021, o 15:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości. Nie używaj Caps Locka.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34495
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5222 razy

Re: Funkcja odwrotna

Post autor: Jan Kraszewski »

Euklidess_PL pisze: 1 lis 2021, o 14:04O ile rozumiem samą funkcje \(\displaystyle{ \arcsin}\) o tyle nie rozumiem dlaczego istnieje koniecznosc przesuniecia przedzialu (temat zadania) o \(\displaystyle{ \pi }\) skoro w funkcji sinus mozna znalezc wiecej przedziałów \(\displaystyle{ x}\) w ktorych funkcja jest roznowartosciowa . Funkcja jest roznowartosciowa nie tylko w przedziale \(\displaystyle{ \left( \frac{ -\pi }{2}; - \frac{ -\pi }{2}\right).}\)
Ale funkcja arcus sinus jest definiowana jako funkcja odwrotna do funkcji sinus obciętej do przedziału \(\displaystyle{ \left( -\frac{ \pi }{2}; \frac{ \pi }{2}\right).}\) Jeżeli zatem chcesz skorzystać z arcus sinusa, to musisz dopasować dziedziny.

JK
ODPOWIEDZ