czy funkcja jest okresowa?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mateusz200414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 30 mar 2007, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kartuzy
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

czy funkcja jest okresowa?

Post autor: mateusz200414 »

witam!

wiem, zę było kilka podobnych tematów, ale właśnie... podobnych, nie znalazłem pomocy do moich przykładów.

czy możecie mi wskazać jak odpowiedzieć i obliczyć okres funkcji? (jesli istnieje)

\(\displaystyle{ y=sin^2(cos x) - cos(sin x)}\)
\(\displaystyle{ y=x cos x}\)

polecenie: czy funkcja jest okresowa. jesli tak, wskaż okres zasadniczy

pozdrawiam
mateusz
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

czy funkcja jest okresowa?

Post autor: Lady Tilly »

mateusz200414 pisze:witam!
\(\displaystyle{ y=sin^2(cos x) - cos(sin x)}\)
posiada okres
AU
AU
d8cd74842803b29f.jpg (12.98 KiB) Przejrzano 68 razy
mateusz200414 pisze: \(\displaystyle{ y=xcosx}\)
nie posiada okresu
AU
AU
a364ed6057ce83b5.jpg (8.98 KiB) Przejrzano 68 razy
mateusz200414
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 30 mar 2007, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kartuzy
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

czy funkcja jest okresowa?

Post autor: mateusz200414 »

heh , a jak to policzyć bez pomocy komputera?
ODPOWIEDZ