nrozwiążn nierówność

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

nrozwiążn nierówność

Post autor: robin5hood »

\(\displaystyle{ \log_{ \frac{1}{4} } ( \arcsin (x^2) ) }\)
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

nrozwiążn nierówność

Post autor: Szemek »

chyba jakoś tak się powinno rozwiązywać,
z funkcjami odwrotnymi do funkcji trygonometrycznych nie miałem styczności, moje wyliczenia oparte są na wykresach i tablicach matematycznych
\(\displaystyle{ \begin{cases} -1}\)
robin5hood
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 178 razy
Pomógł: 17 razy

nrozwiążn nierówność

Post autor: robin5hood »

powinno być tak
\(\displaystyle{ \begin{cases} x\in (-1,0) \cup (0,1) \\ arcsin(x^2)>1 \end{cases}}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

nrozwiążn nierówność

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \log_{\frac{1}{4}}\arcsin x^2\frac{1}{4}\\x^2>\sin\frac{1}{4}}\)
etc.
ODPOWIEDZ