układ równań trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
rObO87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 588
Rejestracja: 16 sty 2005, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 4 razy

układ równań trygonometrycznych

Post autor: rObO87 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} 5\sin x + 3\sin y = 4 \\ 3(5\sin x) + 5(3\sin y) = 5 \end{cases} }\)

Jak do tego podejść? Jest jakiś konkretny wzór? W tablicach nic ciekawego nie odnalazłem.

Po prostu wyznaczyć \(\displaystyle{ 5\sin x}\) z jednego równania i podstawić do drugiego?
Ostatnio zmieniony 6 cze 2021, o 09:28 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4074
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: układ równań trygonometrycznych

Post autor: Janusz Tracz »

rObO87 pisze: 6 cze 2021, o 09:23 Po prostu wyznaczyć \(\displaystyle{ 5sinx}\) z jednego równania i podstawić do drugiego?
Tak. Albo nawet \(\displaystyle{ \sin x}\) wyznacz tylko.
ODPOWIEDZ