Witam!
Czy jest jakiś sposób na skrócenie wyrażenia typu
\(\displaystyle{ \frac{\tan(x)\cdot \tan(x+10^\circ)\cdot \tan(x+20^\circ)}{\tan(x-10^\circ)}}\)
Innymi słowy chciałbym spytać czy istnieją jakieś wzory redukcyjne na tego typu wyrażenia.
Pozdrawiam i dziękuję;)
Iloczyn tangensów
Iloczyn tangensów
Ostatnio zmieniony 31 maja 2021, o 21:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.