Rozwiązuję sobie zadanka do matury i mam takie:
rozwiąż równanie \(\displaystyle{ 2 \sin ^{2} x-\cos x+1}\)
po zamianie \(\displaystyle{ 2\sin ^{2}x}\) na \(\displaystyle{ -2\cos ^{2}x+2}\) i obliczeniu funkcji kwadratowej wychodzi elegancko \(\displaystyle{ x= \pi , x= \frac{\pi}{3}, x= \frac{5\pi}{3}
}\)
natomiast kiedy sobie przekształcę ten wzór
\(\displaystyle{ 2\sin ^{2} x-\cos x+1\\
\sin ^{2} x=\cos x+\cos ^{2} x\\
-\cos x=\cos2x\\
\cos2x+\cos x=0\\
2\cos \frac{3x}{2} \cos \frac{x}{2} =0}\)
nie dostaję miejsca zerowego \(\displaystyle{ x= \frac{5\pi}{3} }\)
dlaczego ? co robię źle ??
//to mój pierwszy post więc mam nadzieję że dobrze używam latexa..
Dodano po 53 sekundach:
no i jednak coś zrobiłem źle xD ajajajaj jak wstawić te kwadraty ułamki itp ?
jedno rozwiązanie mi nie wychodzi
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 30 kwie 2021, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
jedno rozwiązanie mi nie wychodzi
Ostatnio zmieniony 1 maja 2021, o 13:27 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak tagów LateXa.
Powód: Brak tagów LateXa.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: jedno rozwiązanie mi nie wychodzi
Daj wszystkie wyrażenia matematyczne w tagach LaTeXa, o, tak:
bez tagów:
2sin ^{2} x-cosx+1
z tagami (tzn zaznaczasz całe wyrażenie i klikasz ikonkę latex na górze)
\(\displaystyle{ 2sin ^{2} x-cosx+1}\)
albo z palca wpisujesz te tagi: na początku wyrażenia "latex" i na końcu - "/latex" w kwadratowych nawiasach (oczywiście bez cudzysłowów, które wstawiłem tylko po to, żeby program nie potraktował tych napisów jako komendy LaTeXa.
Dodano po 3 minutach 45 sekundach:
I wstaw te tagi, bo temat wyląduje w koszu.
Dodano po 22 minutach 14 sekundach:
A jeśli chodzi o równanie
\(\displaystyle{ 2\sin ^{2} x-\cos x+1=0}\), to rozwiąż je tak:
\(\displaystyle{ 2\sin ^{2} x-\cos x+1=0 \ \Leftrightarrow \ 2(1-\cos^2(x)) -\cos x+1=0}\)
\(\displaystyle{ -2\cos^2 x-\cos x+3=0}\)
\(\displaystyle{ 2\cos^2 x+\cos x-3=0}\)
podstaw pomocniczą zmienną \(\displaystyle{ t=\cos x}\)
i rozwiąż równanie kwadratowe, pamiętając, że \(\displaystyle{ -1 \le t \le 1}\)
bez tagów:
2sin ^{2} x-cosx+1
z tagami (tzn zaznaczasz całe wyrażenie i klikasz ikonkę latex na górze)
\(\displaystyle{ 2sin ^{2} x-cosx+1}\)
albo z palca wpisujesz te tagi: na początku wyrażenia "latex" i na końcu - "/latex" w kwadratowych nawiasach (oczywiście bez cudzysłowów, które wstawiłem tylko po to, żeby program nie potraktował tych napisów jako komendy LaTeXa.
Dodano po 3 minutach 45 sekundach:
To nie jest równanie, bo brak znaku równości i prawej strony.SheepHunter pisze: ↑30 kwie 2021, o 19:32 Rozwiązuję sobie zadanka do matury i mam takie:
rozwiąż równanie 2sin ^{2} x-cosx+1
I wstaw te tagi, bo temat wyląduje w koszu.
Dodano po 22 minutach 14 sekundach:
A jeśli chodzi o równanie
\(\displaystyle{ 2\sin ^{2} x-\cos x+1=0}\), to rozwiąż je tak:
\(\displaystyle{ 2\sin ^{2} x-\cos x+1=0 \ \Leftrightarrow \ 2(1-\cos^2(x)) -\cos x+1=0}\)
\(\displaystyle{ -2\cos^2 x-\cos x+3=0}\)
\(\displaystyle{ 2\cos^2 x+\cos x-3=0}\)
podstaw pomocniczą zmienną \(\displaystyle{ t=\cos x}\)
i rozwiąż równanie kwadratowe, pamiętając, że \(\displaystyle{ -1 \le t \le 1}\)
-
- Administrator
- Posty: 34287
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: jedno rozwiązanie mi nie wychodzi
A możesz wyjaśnić to przekształcenie?SheepHunter pisze: ↑30 kwie 2021, o 19:32natomiast kiedy sobie przekształcę ten wzór
\(\displaystyle{ 2\sin ^{2} x-\cos x+1\\
\sin ^{2} x=\cos x+\cos ^{2} x\\
}\)
JK