Równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
zak293
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 13 wrz 2005, o 18:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 1 raz

Równanie

Post autor: zak293 »

2\(\displaystyle{ cos^{2}}\)x=cos x

2cos^2x=cosx

Prosze o pomoc
Awatar użytkownika
Jestemfajny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 22 lis 2006, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: AGH
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 36 razy

Równanie

Post autor: Jestemfajny »

\(\displaystyle{ 2cos^{2}\alpha-cos =0\\ cos\alpha(2cos\alpha-1)=0\\
cos\alpha=0 \ \ lub \ \
cos\alpha=\frac{1}{2}}\)

reszta chyba jasna.
ODPOWIEDZ