Tożsamość trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Poirytewq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 6 kwie 2021, o 21:56
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19

Tożsamość trygonometryczna

Post autor: Poirytewq »

Witam. Prosiłbym o pomoc w udowodnieniu następującej tożsamości trygonometrycznej:
\(\displaystyle{ 4\sin(80^\circ)\sin(40^\circ)\sin(20^\circ)=\sin(60^\circ)}\).
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2021, o 22:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm.
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Re: Tożsamość trygonometryczna

Post autor: JHN »

Zacznij od wykorzystania
\(\displaystyle{ 2\sin\alpha\sin\beta=\cos(\alpha-\beta)-\cos(\alpha+\beta)}\)

Pozdrawiam
PS. Co było nie tak?
ODPOWIEDZ