[b]Prosze o pomoc :
[/b]
1-tg�α / 1 + tg�α = 1 - sin� α
Wykaż że równość jest tożsamością
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 11 paź 2007, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Wykaż że równość jest tożsamością
\(\displaystyle{ 1-\frac{\tan^2 x}{1}+\tan^2 x=1\neq 1-\sin x^2}\)
I widzisz jak ważne jest pisanie w LaTeXu, lub chociaż stosowanie nawiasów.
cuś takiego:
\(\displaystyle{ 1-\frac{\tan^2 x}{1+\tan^2 x}=1-\sin^2 x}\)
jest tożsamością, wystarczy
\(\displaystyle{ \frac{\tan^2 x}{1+\tan^2 x}}\) rozszerzyć o \(\displaystyle{ \cos^2 x}\)
I widzisz jak ważne jest pisanie w LaTeXu, lub chociaż stosowanie nawiasów.
cuś takiego:
\(\displaystyle{ 1-\frac{\tan^2 x}{1+\tan^2 x}=1-\sin^2 x}\)
jest tożsamością, wystarczy
\(\displaystyle{ \frac{\tan^2 x}{1+\tan^2 x}}\) rozszerzyć o \(\displaystyle{ \cos^2 x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 11 paź 2007, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Wykaż że równość jest tożsamością
\(\displaystyle{ \frac{\tan^2 x}{1+\tan^2 x}\cdot \frac{\cos^2 x}{\cos^2 x}=\frac{\tan^2 x\cdot \cos^2 x}{\cos^2 x+\tan^2 x\cos^2 x}=\frac{\sin^2 x}{\cos^2x+\sin^2x}=\sin^2x}\)