\(\displaystyle{ \sin 2x + 2\sin x \ge \cos x + 1 }\)
W przedziale \(\displaystyle{ (0, 2\pi)}\).
Doprowadzilem do postaci iloczynowej:
\(\displaystyle{ (\cos x+1)(2\sin x-1) \ge 0}\)
Niestety nie wiem jak to dalej rozwiazac, poniewaz jest nierownosc.
Rozwiazanie nierownosci f. trygonometryczne
Rozwiazanie nierownosci f. trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 2 lut 2021, o 21:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Rozwiazanie nierownosci f. trygonometryczne
Zauważ, że \(\displaystyle{ \cos x+1\ge 0, \ x\in \RR}\), więc o (prawie) wszystkim przesądza znak drugiego czynnika (prawie, bo jeszcze drugi czynnik może być ujemny, a pierwszy równy zeru).