Cosinusy i suma
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11440
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3156 razy
- Pomógł: 748 razy
Cosinusy i suma
Udowodnić, że \(\displaystyle{ \cos(11^{o})+ \cos(83^{o})+ \cos(155^{o})+ \cos(227^{o})+ \cos(299^{o}) =0 }\).
Ostatnio zmieniony 29 sty 2021, o 23:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Powód: Interpunkcja.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Cosinusy i suma
Podzielić i pomnożyć przez \(\displaystyle{ 2\sin\left(36^{\circ}\right)}\), a następnie skorzystać z tożsamości
\(\displaystyle{ 2\sin y\cos x=\sin(x+y)-\sin(x-y)}\).
Robi się z tego:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2\sin\left(36^{\circ}\right)}\left(\sin\left(-25^{\circ}\right)+\sin\left(335^{\circ}\right)\right)=0}\)
bo \(\displaystyle{ \sin\left(335^{\circ}\right)=\sin\left(-25^{\circ}\right)}\)
\(\displaystyle{ 2\sin y\cos x=\sin(x+y)-\sin(x-y)}\).
Robi się z tego:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2\sin\left(36^{\circ}\right)}\left(\sin\left(-25^{\circ}\right)+\sin\left(335^{\circ}\right)\right)=0}\)
bo \(\displaystyle{ \sin\left(335^{\circ}\right)=\sin\left(-25^{\circ}\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22225
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3757 razy
Re: Cosinusy i suma
Niech `\alpha=\cos 11^\circ + i\sin 11^\circ` i `beta=\cos 72^\circ+i\sin 72^\circ`
Szukana suma to część rzeczywista liczby `\alpha+\alpha\beta+\cdots+\alpha\beta^4=\alpha \frac{1-\beta^5}{1-\beta}=0`
Dodano po 7 minutach 29 sekundach:
Można też inaczej:
Punkty `(\cos 11^\circ, \sin 11^\circ)` itd są wierzchołkami pięciokąta foremnego
Popatrzmy na wektory zaczepione w początku układu o końcach w tych punktach. Suma tych wektorów jest wektorem zerowym, bo nie ulega zmianie przy obrocie o kąt `72^\circ`. Stąd suma kosinusów , podobnie jak suma sinusów są zerami.
Szukana suma to część rzeczywista liczby `\alpha+\alpha\beta+\cdots+\alpha\beta^4=\alpha \frac{1-\beta^5}{1-\beta}=0`
Dodano po 7 minutach 29 sekundach:
Można też inaczej:
Punkty `(\cos 11^\circ, \sin 11^\circ)` itd są wierzchołkami pięciokąta foremnego
Popatrzmy na wektory zaczepione w początku układu o końcach w tych punktach. Suma tych wektorów jest wektorem zerowym, bo nie ulega zmianie przy obrocie o kąt `72^\circ`. Stąd suma kosinusów , podobnie jak suma sinusów są zerami.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Cosinusy i suma
Przepraszam, tam oczywiście u mnie powinno być \(\displaystyle{ \sin\left(-25^{\circ}\right)\red{-}\sin\left(335^{\circ}\right)}\),
zresztą łatwo to zauważyć. Rzecz jasna, nie mogę już edytować.
Jako ciekawostkę dodam, że zacząłem sam od sposobu a4karo z ciągiem geometrycznym, ale nie mogłem wykoncypować, czemu \(\displaystyle{ \beta^{5}=1}\). Niektórzy naprawdę nie powinni zajmować się matematyką w żadnym zakresie i wszelkie frazesy o ciężkiej pracy to zwyczajne mydlenie oczu.
zresztą łatwo to zauważyć. Rzecz jasna, nie mogę już edytować.
Jako ciekawostkę dodam, że zacząłem sam od sposobu a4karo z ciągiem geometrycznym, ale nie mogłem wykoncypować, czemu \(\displaystyle{ \beta^{5}=1}\). Niektórzy naprawdę nie powinni zajmować się matematyką w żadnym zakresie i wszelkie frazesy o ciężkiej pracy to zwyczajne mydlenie oczu.