Mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak należy rozwiązać takie równanie?
\(\displaystyle{ x\sin\left( x ^{2} \right) = x- \sqrt{ \pi } }\)
Problem z równaniem
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 25 gru 2020, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 3 razy
Problem z równaniem
Ostatnio zmieniony 28 sty 2021, o 16:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 25 gru 2020, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 3 razy
Re: Problem z równaniem
W takim razie co mam zrobić jak potrzebuję jednego punktu ok 1.95 gdyż chcę policzyć pole obszaru ograniczonego wykresami \(\displaystyle{ x=0}\), \(\displaystyle{ y=x\sin(x^2)}\), \(\displaystyle{ y=x- \sqrt{ \pi } }\)
Ostatnio zmieniony 2 lut 2021, o 21:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4076
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Problem z równaniem
Możesz policzyć coś takiego:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{\xi}x\sin \left( x^2\right)-\left( x- \sqrt{ \pi } \right) \dd x }\)
i napisać, że \(\displaystyle{ \xi}\) to najmniejsze dodatnie rozwiązanie równania \(\displaystyle{ x\sin\left( x ^{2} \right) = x- \sqrt{ \pi }}\). A to, że równania nie da się rozwiązać analitycznie to już inny problem.
\(\displaystyle{ \int_{0}^{\xi}x\sin \left( x^2\right)-\left( x- \sqrt{ \pi } \right) \dd x }\)
i napisać, że \(\displaystyle{ \xi}\) to najmniejsze dodatnie rozwiązanie równania \(\displaystyle{ x\sin\left( x ^{2} \right) = x- \sqrt{ \pi }}\). A to, że równania nie da się rozwiązać analitycznie to już inny problem.
-
- Użytkownik
- Posty: 826
- Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 187 razy
Re: Problem z równaniem
\(\displaystyle{ \xi=\sqrt{\pi}}\).Janusz Tracz pisze: ↑2 lut 2021, o 17:01 i napisać, że \(\displaystyle{ \xi}\) to najmniejsze dodatnie rozwiązanie równania \(\displaystyle{ x\sin\left( x ^{2} \right) = x- \sqrt{ \pi }}\). A to, że równania nie da się rozwiązać analitycznie to już inny problem.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4076
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy