Olicz wartosc wyrazenia:
a) sin \(\displaystyle{ \frac{pi}{6}}\) + sin \(\displaystyle{ \frac{pi}{4}}\) + sin \(\displaystyle{ \frac{pi}{2}}\)
b) cos \(\displaystyle{ \frac{pi}{4}}\) - cos \(\displaystyle{ \frac{pi}{3}}\) - cos \(\displaystyle{ \frac{pi}{2}}\)
c) ctg \(\displaystyle{ \frac{pi}{6}}\) + ctg \(\displaystyle{ \frac{pi}{4}}\) • ctg \(\displaystyle{ \frac{pi}{3}}\)
d) tg \(\displaystyle{ \frac{pi}{6}}\) • tg \(\displaystyle{ \frac{pi}{4}}\) - tg \(\displaystyle{ \frac{pi}{3}}\)
Sorrki za zapis !
wartosc wyrazenia
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 19 mar 2007, o 20:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z neta
- Podziękował: 18 razy
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
wartosc wyrazenia
Wartości funkcji trygonometrycznych dla wybranych kątów
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=2514
\(\displaystyle{ \large\begin{array}{|c|c|c|c|c|c|c|c|c|}\hline -&0&\frac{\pi}{6}&\frac{\pi}{4}&\frac{\pi}{3}&\frac{\pi}{2}&\pi&\frac{3\pi}{2}&2\pi \\\hline\sin\alpha &0&\frac{1}{2}&\frac{\sqrt{2}}{2}&\frac{\sqrt{3}}{2}&1&0&-1&0\\\hline \cos\alpha &1&\frac{\sqrt{3}}{2}&\frac{\sqrt{2}}{2}&\frac{1}{2}&0&-1&0&1\\\hline \tan\alpha &0&\frac{\sqrt{3}}{3}&1&\sqrt{3}&-&0&-&0\\\hline \cot\alpha &-&\sqrt{3}&1&\frac{\sqrt{3}}{3}&0&-&0&-\\\hline \end{array}}\)
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=2514
\(\displaystyle{ \large\begin{array}{|c|c|c|c|c|c|c|c|c|}\hline -&0&\frac{\pi}{6}&\frac{\pi}{4}&\frac{\pi}{3}&\frac{\pi}{2}&\pi&\frac{3\pi}{2}&2\pi \\\hline\sin\alpha &0&\frac{1}{2}&\frac{\sqrt{2}}{2}&\frac{\sqrt{3}}{2}&1&0&-1&0\\\hline \cos\alpha &1&\frac{\sqrt{3}}{2}&\frac{\sqrt{2}}{2}&\frac{1}{2}&0&-1&0&1\\\hline \tan\alpha &0&\frac{\sqrt{3}}{3}&1&\sqrt{3}&-&0&-&0\\\hline \cot\alpha &-&\sqrt{3}&1&\frac{\sqrt{3}}{3}&0&-&0&-\\\hline \end{array}}\)