Tożsamości z cosinusem i sinusem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
martinez888
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 lis 2020, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18

Tożsamości z cosinusem i sinusem

Post autor: martinez888 »

Witam,czy mógłby ktoś wykazać te tożsamości?

\(\displaystyle{ \cos \alpha \cdot \cos \beta=\frac{\cos( \alpha - \beta )+\cos( \alpha + \beta )}{2}
}\)


\(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \sin \beta= \frac{\cos( \alpha - \beta )-\cos( \alpha + \beta )}{2}
}\)


\(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos \beta= \frac{\sin( \alpha - \beta )+\sin( \alpha + \beta )}{2} }\)
Ostatnio zmieniony 22 lis 2020, o 22:37 przez AiDi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
szw1710

Re: Zadanie

Post autor: szw1710 »

Zwyczajnie poszukaj w tablicach wzorów na \(\sin(\alpha\pm\beta)\) oraz \(\cos(\alpha\pm\beta)\). To takie trudne zadanie? Chyba, że należy też wykazać wzory, o których mówię. A to już nieco trudniejsza sprawa.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Tożsamości z cosinusem i sinusem

Post autor: a4karo »

Możesz skorzystać np. z tego:
Sinasinb.JPG
ODPOWIEDZ