tangens

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
marzena13331
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 7 mar 2007, o 23:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 10 razy

tangens

Post autor: marzena13331 »

Proszę o pomoc w tym zadaniu

Wiedząc, że dla kąta α, dla którego sinα jest różne od zera, prawdziwy jest wzór
tg \(\displaystyle{ \frac{alfa}{2}}\), oblicz wartość tg \(\displaystyle{ \frac{pi}{12}}\)
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

tangens

Post autor: Lorek »

marzena13331 pisze:prawdziwy jest wzór
Hmm, jaki wzór?
może ten:
\(\displaystyle{ \tan x=\frac{2\tan\frac{x}{2}}{1-\tan^2 \frac{x}{2}}}\)
ODPOWIEDZ