Może ktoś spróbuje? Ja znam tylko odpowiedzi...
Wygląda na trudne: \(\displaystyle{ \cos 3x \cdot \tg 5x = \sin 7x}\)
i podobno łatwiejsze: \(\displaystyle{ \cos^2 2x + \cos^2 3 x=1 }\).
Ciekawe równania trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 389
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 214 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Ciekawe równania trygonometryczne
\(\displaystyle{ \cos^22x+\cos^23x=\cos^23x+\sin^23x\\
\cos^22x-\sin^23x=0\\
(\cos 2x+\sin 3x)(\cos 2x-\sin 3x)=0}\)
Dalej sobie poradzisz...
\cos^22x-\sin^23x=0\\
(\cos 2x+\sin 3x)(\cos 2x-\sin 3x)=0}\)
Dalej sobie poradzisz...
-
- Użytkownik
- Posty: 389
- Rejestracja: 21 maja 2013, o 09:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 214 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Ciekawe równania trygonometryczne
W pierwszym wymnóż obie strony przez `\cos 5x` i zastosuj wzór `\sin\alpha\cos\beta=1/2 (\sin(\alpha+\beta)+\sin(\alpha-\beta))`