Problem z obliczeniem sin(41(PI)/3)

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
paja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 paź 2007, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 1 raz

Problem z obliczeniem sin(41(PI)/3)

Post autor: paja »

nie pamietam jak obliczyc \(\displaystyle{ sin\frac{41\pi}{3}}\)

Zapis poprawiłam.
ariadna
Ostatnio zmieniony 15 paź 2007, o 21:40 przez paja, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Problem z obliczeniem sin(41(PI)/3)

Post autor: ariadna »

\(\displaystyle{ sin\frac{41\pi}{3}=sin(12\pi+\pi+\frac{2\pi}{3})=sin(\pi+\frac{2\pi}{3})=-sin\frac{2\pi}{3}=-\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
paja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 paź 2007, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 1 raz

Problem z obliczeniem sin(41(PI)/3)

Post autor: paja »

Pięknie dziękuję, już wszystko rozumiem.
ODPOWIEDZ