Równanie Trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
KarolekPotworek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 3 lip 2018, o 21:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Podziękował: 7 razy

Równanie Trygonometryczne

Post autor: KarolekPotworek »

Witam,

Proszę o pomoc w obliczeniu kąta alfa:

\(\displaystyle{ 2=\cos^2(80^\circ)+\cos^2(20^\circ)+\tg \alpha }\)
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2020, o 22:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Re: Równanie Trygonometryczne

Post autor: JHN »

\(\displaystyle{ 2=\cos^280^\circ+\cos^220^\circ+\tg\ \alpha \wedge \alpha\ne\frac{\pi}{2}+k\cdot\pi\wedge k\in\ZZ}\)
\(\displaystyle{ 2=1-\sin^280^\circ+1-\sin^220^\circ+\tg\ \alpha }\)
\(\displaystyle{ \tg\ \alpha=\sin^280^\circ+\sin^220^\circ }\)
Jeśli nie pomyliłeś treści, to
\(\displaystyle{ \alpha=\arctg(\sin^280^\circ+\sin^220^\circ)+k\cdot\pi\wedge k\in\ZZ }\)

Pozdrawiam
PS. Da się to doliczyć jawnie?
ODPOWIEDZ