Proste zadanie?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ilovematma123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 17 paź 2015, o 16:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wąbrzeźno

Proste zadanie?

Post autor: ilovematma123 »

Wiedząc, że \(\displaystyle{ \sin \alpha - \cos \alpha = -\frac{1}{6}}\) oblicz \(\displaystyle{ \sin 2\alpha}\).
Wiem, że jest dobry wynik, gdy obustronnie podniesiemy do kwadratu, jednak nie rozumiem dlaczego możemy to zrobić skoro z prawej strony stoi liczba ujemna. I to jest właśnie moje pytanie.
wynik: \(\displaystyle{ \frac{35}{36}}\)
Ostatnio zmieniony 30 mar 2020, o 19:11 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10232
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2365 razy

Re: Proste zadanie?

Post autor: Dasio11 »

Dlatego że podniesienie stronami do kwadratu równości prawdziwej zawsze daje równość prawdziwą.
ilovematma123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 17 paź 2015, o 16:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wąbrzeźno

Re: Proste zadanie?

Post autor: ilovematma123 »

Co to znaczy, że równość jest prawdziwa? Zakładam tak, bo tak podali w zadaniu?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10232
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2365 razy

Re: Proste zadanie?

Post autor: Dasio11 »

Tak.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Re: Proste zadanie?

Post autor: piasek101 »

Dasio11 pisze: 30 mar 2020, o 19:16 Dlatego że podniesienie stronami do kwadratu równości prawdziwej zawsze daje równość prawdziwą.
Ale trzeba uważać na możliwość pojawienia się fałszywych pierwiastków wyjściowego.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34305
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Proste zadanie?

Post autor: Jan Kraszewski »

ilovematma123 pisze: 30 mar 2020, o 19:19Co to znaczy, że równość jest prawdziwa? Zakładam tak, bo tak podali w zadaniu?
A jak inaczej chcesz interpretować
ilovematma123 pisze: 30 mar 2020, o 18:43Wiedząc, że
?
piasek101 pisze: 30 mar 2020, o 19:51
Dasio11 pisze: 30 mar 2020, o 19:16 Dlatego że podniesienie stronami do kwadratu równości prawdziwej zawsze daje równość prawdziwą.
Ale trzeba uważać na możliwość pojawienia się fałszywych pierwiastków wyjściowego.
Twoja uwaga nie ma związku z tym, co napisał Dasio11.

JK
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Re: Proste zadanie?

Post autor: piasek101 »

Uważam inaczej - dlatego to napisałem (na tym kończę).

Albo nie - uwaga była do usera.
ODPOWIEDZ