Równanie z parametrem
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Równanie z parametrem
Witam
Proszę o podpowiedź.
Jest dana funkcja \(\displaystyle{ f(x)=2-\cos(x-m)}\) dla przedziału \(\displaystyle{ \left<0;\pi\right >}\), czyli połowa jednego zwykłego okresu cosinusa. Wyznaczyć jej wartość największe i najmniejszą w zależności od \(\displaystyle{ m \in \left< -\frac{\pi }{2}; \frac{\pi }{2} \right> }\).
Myślałam, żeby narysować funkcję \(\displaystyle{ f(x)=2-\cos(x)=-(\cos(x)-2)}\) dla wskazanego przedziału i potem zastanowić się, jak zmieniałyby się największe i najmniejsze wartości funkcji w zależności od \(\displaystyle{ m}\). Wiem, że parametr w takim miejscu oznacza przesuwanie funkcji na boki. Dobrze myślę?
Proszę o podpowiedź.
Jest dana funkcja \(\displaystyle{ f(x)=2-\cos(x-m)}\) dla przedziału \(\displaystyle{ \left<0;\pi\right >}\), czyli połowa jednego zwykłego okresu cosinusa. Wyznaczyć jej wartość największe i najmniejszą w zależności od \(\displaystyle{ m \in \left< -\frac{\pi }{2}; \frac{\pi }{2} \right> }\).
Myślałam, żeby narysować funkcję \(\displaystyle{ f(x)=2-\cos(x)=-(\cos(x)-2)}\) dla wskazanego przedziału i potem zastanowić się, jak zmieniałyby się największe i najmniejsze wartości funkcji w zależności od \(\displaystyle{ m}\). Wiem, że parametr w takim miejscu oznacza przesuwanie funkcji na boki. Dobrze myślę?
Ostatnio zmieniony 1 mar 2020, o 17:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Równanie z parametrem
Kiedy różnica \(\displaystyle{ 2 - \cos(x - m) }\) będzie największa, kiedy najmniejsza, gdy \(\displaystyle{ -1 \leq \cos(x-m) \leq 1 }\) i jakie będą jej wartości , gdy \(\displaystyle{ x \in [ 0, \pi ]? }\)
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Równanie z parametrem
\(\displaystyle{ 2 - (-1) = 3, \ \ 2 - 1 = 1 }\) są to wartości największa i najmniejsza tej funkcji.
Takie wartości funkcja \(\displaystyle{ f }\) przyjmuje, gdy \(\displaystyle{ \cos(x-m) }\) jest równy odpowiednio ...
Takie wartości funkcja \(\displaystyle{ f }\) przyjmuje, gdy \(\displaystyle{ \cos(x-m) }\) jest równy odpowiednio ...
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Równanie z parametrem
A ja zaproponuję coś innego.
Narysuj wykresy funkcji:
\(\displaystyle{ f_1=2-\cos (x- \frac{ \pi }{2})\\
f_2=2-\cos (x) \\
f_3=2-\cos (x+ \frac{ \pi }{2} ) \\
}\) i określ zbiór ich wartości.
Potem zastanów się jaki będzie zbiór wartości funkcji
\(\displaystyle{ f(x)=2-\cos (x- m)}\)
dla
a) \(\displaystyle{ 0< m <\frac{ \pi }{2}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{ -\pi }{2}<m<0}\)
Narysuj wykresy funkcji:
\(\displaystyle{ f_1=2-\cos (x- \frac{ \pi }{2})\\
f_2=2-\cos (x) \\
f_3=2-\cos (x+ \frac{ \pi }{2} ) \\
}\) i określ zbiór ich wartości.
Potem zastanów się jaki będzie zbiór wartości funkcji
\(\displaystyle{ f(x)=2-\cos (x- m)}\)
dla
a) \(\displaystyle{ 0< m <\frac{ \pi }{2}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{ -\pi }{2}<m<0}\)
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Równanie z parametrem
Jasna sprawa, równanie funkcji z parametrem. Sie wie.
Oczywistym jest, że Twoje wykresiki są robione tylko dla \(\displaystyle{ 0 \le x \le \pi }\).
I ma z nich wyniknąć konkluzja:
\(\displaystyle{ 1 \le f(x) \le 2-\cos ( \pi -m) \ \ \ \ \text{dla} \ \ \ \ 0 \le m \le \frac{ \pi }{2} \\
2-\cos (0 -m) \le f(x) \le 3 \ \ \ \ \text{dla} \ \ \ \ \frac{ -\pi }{2} \le m <0 }\)
PS
Gdybyś się zniechęciła do wykresów, to masz jeszcze pochodną do rozpykania równania.
Oczywistym jest, że Twoje wykresiki są robione tylko dla \(\displaystyle{ 0 \le x \le \pi }\).
I ma z nich wyniknąć konkluzja:
\(\displaystyle{ 1 \le f(x) \le 2-\cos ( \pi -m) \ \ \ \ \text{dla} \ \ \ \ 0 \le m \le \frac{ \pi }{2} \\
2-\cos (0 -m) \le f(x) \le 3 \ \ \ \ \text{dla} \ \ \ \ \frac{ -\pi }{2} \le m <0 }\)
PS
Gdybyś się zniechęciła do wykresów, to masz jeszcze pochodną do rozpykania równania.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Równanie z parametrem
Obiecałam Panu równanie i nie dałam. A to przepraszam.
Nie wiem, co to pochodna. Narysuję te wykresy i powiem, czy wyszło.
Jak na stronę i tylko na jedno pi, to będzie to wyraźne i czytelne.
Nie wiem, co to pochodna. Narysuję te wykresy i powiem, czy wyszło.
Jak na stronę i tylko na jedno pi, to będzie to wyraźne i czytelne.