Rozwiązać nierówność

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mirekbirowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 1 lut 2020, o 21:15
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Lokalizacja: https://t.me/pump_upp
Podziękował: 1 raz

Rozwiązać nierówność

Post autor: mirekbirowski »

Dana jest nierówność:
\(\displaystyle{
\phantom x \\
\frac{2\arcsin(x)}{ \pi - \arcsin(x)} \ge 1
}\)


Według klucza odpowiedzi powinno wyjść \(\displaystyle{ x \ \in \left\langle \frac{ \sqrt{3} }{2};1 \right\rangle }\), a mi przy dwóch próbach rozwiązania wyszło \(\displaystyle{ x \ \in \left( - \infty ;0 \right\rangle \cup \left\langle \frac{ \sqrt{3} }{2}; \infty \right\rangle }\).

Jeśli ktoś mógłby mi napisać jak to rozwiązać lub chociaż zacząć to byłbym wdzięczny.
Ostatnio zmieniony 2 lut 2020, o 15:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34487
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: Rozwiązać nierówność

Post autor: Jan Kraszewski »

A zacząłeś od dziedziny?

Warto też zauważyć, że \(\displaystyle{ \pi - \arcsin(x)>0.}\)

JK
mirekbirowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 1 lut 2020, o 21:15
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Lokalizacja: https://t.me/pump_upp
Podziękował: 1 raz

Re: Rozwiązać nierówność

Post autor: mirekbirowski »

Jan Kraszewski pisze: 2 lut 2020, o 15:43 A zacząłeś od dziedziny?
Po założeniu, że \(\displaystyle{ \pi -\arcsin \neq 0 }\) oraz \(\displaystyle{ -1 \le x \le 1}\) wynik jest już poprawny. Dziękuję.
ODPOWIEDZ