równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ebublewicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 13 mar 2010, o 09:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

równanie trygonometryczne

Post autor: ebublewicz »

Jak prawidłowo rozwiązać równanie \(\displaystyle{ \cos(x)=\cos\left( \frac{x}{2} \right)}\) stosując do prawej strony wzór na \(\displaystyle{ \cos\left( \frac{x}{2} \right)}\) a nie wzór na różnicę cosinusów?
Ostatnio zmieniony 15 sty 2020, o 21:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: równanie trygonometryczne

Post autor: piasek101 »

A nie możesz ,,normalnie".
\(\displaystyle{ x=0,5x+2k\pi}\) lub \(\displaystyle{ x=-0,5x+2k\pi}\) (dla k całkowitych).

A jak już chcesz wzór - to chyba wygodniej (przynajmniej mi) potraktować lewą stronę jak cosinus podwojonego kąta.
ebublewicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 13 mar 2010, o 09:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Re: równanie trygonometryczne

Post autor: ebublewicz »

Dzięki jestem głupi :)

Dodano po 15 godzinach 1 minucie 6 sekundach:
drugim sposobem dochodzę do: \(\displaystyle{ \cos\left( \frac{x}{2} \right)=-\frac12}\) lub \(\displaystyle{ \cos\left( \frac{x}{2} \right)=1}\) no i jak to się ma do rozwiązania pierwszym sposobem?
Ostatnio zmieniony 16 sty 2020, o 18:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: równanie trygonometryczne

Post autor: Jan Kraszewski »

ebublewicz pisze: 16 sty 2020, o 12:25drugim sposobem dochodzę do: \(\displaystyle{ \cos\left( \frac{x}{2} \right)=-\frac12}\) lub \(\displaystyle{ \cos\left( \frac{x}{2} \right)=1}\) no i jak to się ma do rozwiązania pierwszym sposobem?
Ma się dobrze, wychodzi ten sam wynik.

JK
ODPOWIEDZ