Równanie trygonometryczne- problem.
Równanie trygonometryczne- problem.
Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ \sin x = \frac{ \sqrt{2} }{2} +\cos x }\)
Czemu to rozwiązanie jest złe?
Wstawiam sinusa do jedynki trygonometrycznej, więc po rozpisaniu mi wychodzi:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} + \sqrt{2} \cos x + \cos^{2}x + \cos^{2}x = 1 }\)
Dalej upraszczam, wychodzi równanie kwadratowe, jednak wyniki są złe...
Proszę o pomoc
\(\displaystyle{ \sin x = \frac{ \sqrt{2} }{2} +\cos x }\)
Czemu to rozwiązanie jest złe?
Wstawiam sinusa do jedynki trygonometrycznej, więc po rozpisaniu mi wychodzi:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} + \sqrt{2} \cos x + \cos^{2}x + \cos^{2}x = 1 }\)
Dalej upraszczam, wychodzi równanie kwadratowe, jednak wyniki są złe...
Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 12 gru 2019, o 20:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Gosda
- Użytkownik
- Posty: 340
- Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oulu
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 60 razy
Re: Równanie trygonometryczne- problem.
Pojawiają się pierwiastki obce, to znaczy rozwiązania równania
\(\displaystyle{ - \sin x = \frac{\sqrt 2}{2} + \cos x}\),
bo podnosząc do kwadratu ginie informacja o znaku liczby.
\(\displaystyle{ - \sin x = \frac{\sqrt 2}{2} + \cos x}\),
bo podnosząc do kwadratu ginie informacja o znaku liczby.
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Re: Równanie trygonometryczne- problem.
Równanie:
\(\displaystyle{ \sin x = \frac{ \sqrt{2} }{2} +\cos x }\)
Jest równoważne:
\(\displaystyle{ \sin x\cdot\frac{\sqrt{2}}{2}-\cos x\cdot\frac{\sqrt{2}}{2}=\frac{1}{2} }\)
czyli
\(\displaystyle{ \sin\left(x-\frac{\pi}{4}\right)=\frac{1}{2}}\)
POzdrawiam
\(\displaystyle{ \sin x = \frac{ \sqrt{2} }{2} +\cos x }\)
Jest równoważne:
\(\displaystyle{ \sin x\cdot\frac{\sqrt{2}}{2}-\cos x\cdot\frac{\sqrt{2}}{2}=\frac{1}{2} }\)
czyli
\(\displaystyle{ \sin\left(x-\frac{\pi}{4}\right)=\frac{1}{2}}\)
POzdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Równanie trygonometryczne- problem.
\(\displaystyle{ \sin(x) = \frac{\sqrt{2}}{2} +\cos(x) ,\ \ x\in \RR }\)
\(\displaystyle{ \sin(x) - \cos(x) = \frac{\sqrt{2}}{2} }\)
\(\displaystyle{ \sin(x) - \sin \left(\frac{\pi}{2} -x \right) = \frac{\sqrt{2}}{2} }\)
\(\displaystyle{ 2\sin\left(\frac{x -\frac{\pi}{2} + x }{2} \right) \cos\left( \frac{x + \frac{\pi}{2} - x }{2} \right) = \frac{\sqrt{2}}{2} }\)
\(\displaystyle{ 2\sin\left(x -\frac{\pi}{4}\right) \cos\left( \frac{\pi}{4}\right) =\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2\sin\left(x - \frac{\pi}{4}\right)\cdot \frac{\sqrt{2}}{2} =\frac{\sqrt{2}}{2} }\)
\(\displaystyle{ 2\sin\left( x -\frac{\pi}{4} \right) = 1 }\)
\(\displaystyle{ \sin(\left(x - \frac{\pi}{4} \right) = \frac{1}{2}. }\)
\(\displaystyle{ \sin(x) - \cos(x) = \frac{\sqrt{2}}{2} }\)
\(\displaystyle{ \sin(x) - \sin \left(\frac{\pi}{2} -x \right) = \frac{\sqrt{2}}{2} }\)
\(\displaystyle{ 2\sin\left(\frac{x -\frac{\pi}{2} + x }{2} \right) \cos\left( \frac{x + \frac{\pi}{2} - x }{2} \right) = \frac{\sqrt{2}}{2} }\)
\(\displaystyle{ 2\sin\left(x -\frac{\pi}{4}\right) \cos\left( \frac{\pi}{4}\right) =\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2\sin\left(x - \frac{\pi}{4}\right)\cdot \frac{\sqrt{2}}{2} =\frac{\sqrt{2}}{2} }\)
\(\displaystyle{ 2\sin\left( x -\frac{\pi}{4} \right) = 1 }\)
\(\displaystyle{ \sin(\left(x - \frac{\pi}{4} \right) = \frac{1}{2}. }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Równanie trygonometryczne- problem.
JHN rozwiązał zadanie "trickiem" - mnożąc obie jego strony przez \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{2}. }\)
Rozwiązanie drugie jest rozwiązaniem klasycznym.
"Lepiej rozwiązać jedno zadanie kilkoma sposobami niż kilka zadań jednym sposobem."
Rozwiązanie drugie jest rozwiązaniem klasycznym.
"Lepiej rozwiązać jedno zadanie kilkoma sposobami niż kilka zadań jednym sposobem."
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Równanie trygonometryczne- problem.
Bo sobie na maksa życie utrudniłeś. Przepisz równanie w postacimich12 pisze: ↑12 gru 2019, o 20:43 Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ \sin x = \frac{ \sqrt{2} }{2} +\cos x }\)
Czemu to rozwiązanie jest złe?
Wstawiam sinusa do jedynki trygonometrycznej, więc po rozpisaniu mi wychodzi:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} + \sqrt{2} \cos x + \cos^{2}x + \cos^{2}x = 1 }\)
Dalej upraszczam, wychodzi równanie kwadratowe, jednak wyniki są złe...
Proszę o pomoc
$$\sin x-\cos x= \frac{ \sqrt{2} }{2},$$
teraz podnieś do kwadratu i dostaniesz
$$1-2\sin x\cos x=\frac{1}{2}$$
lub
$$\sin 2x=\frac{1}{2}=\sin \frac{\pi}{6}.$$
Teraz wystarczy odsiać obce pierwiastki.
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Re: Równanie trygonometryczne- problem.
To nie trick, ale fakt: Równanie
\(\displaystyle{ a\sin x \pm b\cos x = c\wedge a>0\wedge b>0}\)
jest równoważne równaniu
\(\displaystyle{ \sin\left(x\pm \alpha\right)=\frac{c}{\sqrt{a^2+b^2}}}\)
gdzie
\(\displaystyle{ \alpha\in \left(0;\ {\pi\over 2}\right) \wedge \tg\alpha=\frac{b}{a}}\)
Każde rozwiązanie jest dobre, jeśli prowadzi do poprawnej odpowiedzi!
Pełna zgoda!
Pozdrawiam