Problem z prostym równaniem

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
eresix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik/Kraków
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5 razy

Problem z prostym równaniem

Post autor: eresix »

Jak wyznaczyć α ze wzoru

tg(α/2)=b/c

??
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Problem z prostym równaniem

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \tan\frac{\alpha}{2}=\frac{b}{c}\\\frac{\alpha}{2}=\arctan \frac{b}{c}+k\pi\\\alpha=2\arctan\frac{b}{c}+2k\pi}\)

A może chodziło o wyznaczenie \(\displaystyle{ \tan\alpha}\)?
jak tak, to \(\displaystyle{ \tan\alpha=\tan(2\cdot \frac{\alpha}{2})=...}\)
ODPOWIEDZ