Witajcie,
Mam pytanie dot. jednego przykładu z zadania:
Mianowicie mam znaleźć funkcję odwrotną do odpowiednio zawężonej funkcji \(\displaystyle{ \cos\left( \frac{x}{2}\right) }\), Do zadania podchodzę w sposób następujący, że rysuję wykres \(\displaystyle{ \cos\left( \frac{x}{2}\right) }\), którego okres jest dwa razy mniejszy niż \(\displaystyle{ \cos\left( x\right) }\). Ograniczam zbiór \(\displaystyle{ x}\) do \(\displaystyle{ x \in \left[ 0;2 \pi \right] }\).
I teraz rysując funkcję arkusa, odbiłem zawężony wykres funkcji dzięki diagonali. I wyszeło mi, że dla funkcji odwrotnej jest: \(\displaystyle{ x \in \left[ -1;1\right] }\) i \(\displaystyle{ y \in \left[ 0;2 \pi \right] }\) i ot jest raczej dobrze,
I teraz algebraicznie: zamieniam miejscami \(\displaystyle{ x}\) z \(\displaystyle{ y}\) i mam \(\displaystyle{ \frac{x}{2} = \arccos\left( y\right) \Rightarrow x=2\arccos\left( y\right) }\) , ale nie wiem co dalej, jak wyciągnąć y z arkusa? I dlaczego zamieniając miejscami \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) to zamieniam cały argument \(\displaystyle{ \arccos}\) a nie tylko \(\displaystyle{ x}\) na \(\displaystyle{ y}\)?
Z góry dzięki za pomoc!
Znaleźć funkcje odwrotną do odpowiednio zawężonej funkcji kosinus. Jak dojść do niej algebraicznie?
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 22 paź 2019, o 17:47
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
Znaleźć funkcje odwrotną do odpowiednio zawężonej funkcji kosinus. Jak dojść do niej algebraicznie?
Ostatnio zmieniony 11 lis 2019, o 17:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Znaleźć funkcje odwrotną do odpowiednio zawężonej funkcji kosinus. Jak dojść do niej algebraicznie?
Raczej dwa razy większy.Zdenerwowany Student pisze: ↑11 lis 2019, o 16:46rysuję wykres \(\displaystyle{ \cos\left( \frac{x}{2}\right) }\), którego okres jest dwa razy mniejszy niż \(\displaystyle{ \cos\left( x\right) }\).
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 22 paź 2019, o 17:47
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
Re: Znaleźć funkcje odwrotną do odpowiednio zawężonej funkcji kosinus. Jak dojść do niej algebraicznie?
hah! Racja, drobny błąd w tekście, wybacz, niemniej problem nadal pozostaje ten sam :/Jan Kraszewski pisze: ↑11 lis 2019, o 17:16Raczej dwa razy większy.Zdenerwowany Student pisze: ↑11 lis 2019, o 16:46rysuję wykres \(\displaystyle{ \cos\left( \frac{x}{2}\right) }\), którego okres jest dwa razy mniejszy niż \(\displaystyle{ \cos\left( x\right) }\).
JK
-
- Administrator
- Posty: 34294
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Znaleźć funkcje odwrotną do odpowiednio zawężonej funkcji kosinus. Jak dojść do niej algebraicznie?
Zamieniasz miejscami i masz \(\displaystyle{ x=\cos\left( \frac{y}{2} \right) }\), z czego wyznaczasz \(\displaystyle{ y}\).Zdenerwowany Student pisze: ↑11 lis 2019, o 16:46I teraz algebraicznie: zamieniam miejscami \(\displaystyle{ x}\) z \(\displaystyle{ y}\) i mam \(\displaystyle{ \frac{x}{2} = \arccos\left( y\right)}\)
JK