losuje sobie zadanie na zakonczenie dzisiejszego dnia..i znowu zonk... równanie z funk.trygn i wartosci bezwzgledna...
cosx+/cosx/=sin2x
dla x nalezacego do
od czego by tu zacząć??
Rozwiąż równanie trygonometryczne z wartoscią bezwzglę
-
- Użytkownik
- Posty: 1146
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Rozwiąż równanie trygonometryczne z wartoscią bezwzglę
Taka mała uwaga na początek wartość bezwzględną zapisuj normalnie |x|
cosx+|cosx|=sin2x
Jeżeli cosx0 i sprawdzasz czy pogrubiony wykres przyjmuje wartości równe 1
Niestety nie ma takiego przypadku
Jeżeli cosx=0 to mamy
0+0=sin2x
sin2x=0
cosx=0 dla x=pi/2+kpi, k e C
i sprawdzamy drugi warunek sin2x=0
x=0+2kpi, k e C
niestety, ale pi/2+kpi, k e C oraz 0+2kpi, k e C nie mają punktów wspólnych, także równanie nie ma rozwiązań
Zapewne są gdzieś, błędy niektóre poprawiłem, ale mogę znaleźć jeshcze to wtedy poprawie
cosx+|cosx|=sin2x
Jeżeli cosx0 i sprawdzasz czy pogrubiony wykres przyjmuje wartości równe 1
Niestety nie ma takiego przypadku
Jeżeli cosx=0 to mamy
0+0=sin2x
sin2x=0
cosx=0 dla x=pi/2+kpi, k e C
i sprawdzamy drugi warunek sin2x=0
x=0+2kpi, k e C
niestety, ale pi/2+kpi, k e C oraz 0+2kpi, k e C nie mają punktów wspólnych, także równanie nie ma rozwiązań
Zapewne są gdzieś, błędy niektóre poprawiłem, ale mogę znaleźć jeshcze to wtedy poprawie
Ostatnio zmieniony 4 lip 2004, o 23:03 przez Skrzypu, łącznie zmieniany 1 raz.
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Rozwiąż równanie trygonometryczne z wartoscią bezwzglę
A może sie czasami mylisz
cosx=0 x=PI/2+2kPI
sin2x=0 2x=PI+2kPI x=PI/2+kPI
czyli rozwiązaniem jest x=PI/2 oczywiscie w tym przedziale.
te wczesniejsze przypadki są dobre :]
no nie ??
cosx=0 x=PI/2+2kPI
sin2x=0 2x=PI+2kPI x=PI/2+kPI
czyli rozwiązaniem jest x=PI/2 oczywiscie w tym przedziale.
te wczesniejsze przypadki są dobre :]
no nie ??
-
- Użytkownik
- Posty: 1146
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Rozwiąż równanie trygonometryczne z wartoscią bezwzglę
No tak myślałem, że się gdzieś walnąłem, bo nie mogłem myśleć już po północy
-
- Użytkownik
- Posty: 1146
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Rozwiąż równanie trygonometryczne z wartoscią bezwzglę
Nie no jednak źle mi podpowiadasz zlodiej, już jest poprawione wszystko i zobacz jak ma być
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Rozwiąż równanie trygonometryczne z wartoscią bezwzglę
poprawkaZlodiej pisze:A może sie czasami mylisz
czyli rozwiązaniem jest x=PI/2 oczywiscie w tym przedziale.
te wczesniejsze przypadki są dobre :]
no nie ??
cosx=0 x=PI/2+kPI
sin2x=0 2x=kPI x=kPI/2
czyli nadal wychodzi ze rozwiązaniem jest x=PI/2
sarenka co ty na to ?:)