Arcsin Bijekcja i arctg dziedzina

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ban45zx

Arcsin Bijekcja i arctg dziedzina

Post autor: ban45zx »

Czy funkcja \(\displaystyle{ \arcsin(3x+1) }\) jest bijekcją ?
Umiem udowodnić ,że funkcja jest różnowartościowa, niestety nie wiem jak zabrać się za surjekcję
Wyznacz dziedzinę i przeciwdziedzinę \(\displaystyle{ \arctg(x ^{2}+ \sqrt{2} ) ^{2} }\)
Dziedzina to rzeczywiste , jak obliczyć przeciwdziedzinę ?
Ostatnio zmieniony 16 paź 2019, o 14:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34343
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Arcsin Bijekcja i arctg dziedzina

Post autor: Jan Kraszewski »

Formalnie rzecz biorąc to pytanie i polecenie nie ma sensu. Gdy definiujemy funkcję, powinna być zadana jej dziedzina i przeciwdziedzina. O ile od biedy za dziedzinę można uznać tzw. "dziedzinę naturalną", to przeciwdziedzina musi być zadana. Wyznaczyć można jedynie zbiór wartości funkcji. Jeżeli utożsamimy przeciwdziedzinę ze zbiorem wartości, to pytanie o surjektywność pierwszej funkcji jest trywialne, bo każda funkcja różnowartościowa jest bijekcją na swój zbiór wartości.

JK
ODPOWIEDZ