Policz znając wartoś tg alfa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
fala21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 20 lip 2009, o 00:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

Policz znając wartoś tg alfa

Post autor: fala21 »

Cześć, mam problem z takim zadaniem:
wiemy, że \(\displaystyle{ \tg \alpha =- \frac{1}{2} }\) i \(\displaystyle{ \alpha }\) jest rozwarty oblicz:
\(\displaystyle{ -2\tg ^{2} \alpha +\cos \alpha -\sin \alpha }\)

Czy mógłbym prosić o wskazówkę jak dojść do rozwiązania?
Dzięki!
Ostatnio zmieniony 6 paź 2019, o 20:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
Gosda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oulu
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 60 razy

Re: Policz znając wartoś tg alfa

Post autor: Gosda »

Tangens kąta, którego jednym ramieniem jest półprosta \(\displaystyle{ OX}\), zaś na końcu drugiego leży punkt \(\displaystyle{ (x, y)}\) jest

\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{...}{...}}\)

Czy potrafisz wskazać kąt, dla którego to jest dokładnie \(\displaystyle{ -1/2}\)? Jaki jest wtedy sinus, cosinus tego samego kąta? Czemu to wystarcza do rozwiązania zadania?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Policz znając wartoś tg alfa

Post autor: a4karo »

Wsk:
$$\cos^2\alpha=\frac{\cos^2\alpha}{\sin^2\alpha+\cos^2\alpha}$$
fala21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 20 lip 2009, o 00:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Policz znając wartoś tg alfa

Post autor: fala21 »

Czy powinienem odczytać z tablic, że \(\displaystyle{ \tg 27= \frac{1}{2} }\), i wzorów redukcyjnych wyliczyć alfę?

Dodano po 14 minutach 19 sekundach:
a4karo pisze: 6 paź 2019, o 20:51 Wsk:
$$\cos^2\alpha=\frac{\cos^2\alpha}{\sin^2\alpha+\cos^2\alpha}$$
Jak to podstawić? Z wyk wzoru \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha } }\)?
Ostatnio zmieniony 6 paź 2019, o 22:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Policz znając wartoś tg alfa

Post autor: a4karo »

Podziel licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ \cos^2\alpha}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34295
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Policz znając wartoś tg alfa

Post autor: Jan Kraszewski »

fala21 pisze: 6 paź 2019, o 21:14 Czy powinienem odczytać z tablic, że \(\displaystyle{ \tg 27= \frac{1}{2} }\), i wzorów redukcyjnych wyliczyć alfę?
No to nie jest prawda, nawet jak dodasz stopnie. Jest bardzo istotna różnica pomiędzy znakami \(=\) i \(\approx\).

JK
fala21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 20 lip 2009, o 00:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Policz znając wartoś tg alfa

Post autor: fala21 »

Tak, racja. Już mam, Kluczem było zapisanie COS za pomocą TG. Dzięki!
ODPOWIEDZ