Dla każdego kąta ostrego zachodzi jeden z warunków
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 20 paź 2016, o 20:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lodz
- Podziękował: 1 raz
Dla każdego kąta ostrego zachodzi jeden z warunków
\(\displaystyle{ L=P}\) lub \(\displaystyle{ L > P}\) lub \(\displaystyle{ L < P}\) lub \(\displaystyle{ P=3L}\). Mi wyszło \(\displaystyle{ L > P}\) ale moje rozwiązanie mnie nie przekonuje
\(\displaystyle{ L = \cos ^{2} \alpha-3\sin ^{2} \alpha \\
P = \frac{1-3\tg ^{2} \alpha}{1+\tg ^{2} \alpha}}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
\(\displaystyle{ L = \cos ^{2} \alpha-3\sin ^{2} \alpha \\
P = \frac{1-3\tg ^{2} \alpha}{1+\tg ^{2} \alpha}}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2019, o 23:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Administrator
- Posty: 34233
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5198 razy
Re: Dla każdego kąta ostrego zachodzi jeden z warunków
Mnie też.
Przekształć wyrażenie \(\displaystyle{ P}\) korzystając z definicji tangensa.
JK
Przekształć wyrażenie \(\displaystyle{ P}\) korzystając z definicji tangensa.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 20 paź 2016, o 20:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lodz
- Podziękował: 1 raz
Re: Dla każdego kąta ostrego zachodzi jeden z warunków
Ze wzoru \(\displaystyle{ \tg\alpha= \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}}\) ?
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2019, o 23:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 20 paź 2016, o 20:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lodz
- Podziękował: 1 raz
Re: Dla każdego kąta ostrego zachodzi jeden z warunków
A czy z lewej strony dałoby się zrobić prawą? Bo to mnie zgubiło.
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2019, o 00:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: dałoby.
Powód: Poprawa wiadomości: dałoby.
-
- Administrator
- Posty: 34233
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5198 razy
Re: Dla każdego kąta ostrego zachodzi jeden z warunków
Oczywiście. Zrób z prawej lewą, a potem przeczytaj przekształcenia "od tyłu".
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 20 paź 2016, o 20:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lodz
- Podziękował: 1 raz
Re: Dla każdego kąta ostrego zachodzi jeden z warunków
Rzeczywiście, ale chyba w ten sposób nigdy bym do tego nie doszedł
-
- Administrator
- Posty: 34233
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5198 razy
Re: Dla każdego kąta ostrego zachodzi jeden z warunków
Dlatego warto mieć tę świadomość, że nie zawsze trzeba zaczynać "od lewej". Zaczynamy z tej strony, którą łatwiej przekształcić.
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 22204
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3753 razy
Re: Dla każdego kąta ostrego zachodzi jeden z warunków
Może warto napisać jak brzmi treść zadania. Bo dla każdego kata zachodzi jeden z warunków \(\displaystyle{ L=P}\) lub \(\displaystyle{ L > P}\) lub \(\displaystyle{ L < P}\)darkofun pisze: ↑25 wrz 2019, o 23:10 \(\displaystyle{ L=P}\) lub \(\displaystyle{ L > P}\) lub \(\displaystyle{ L < P}\) lub \(\displaystyle{ P=3L}\). Mi wyszło \(\displaystyle{ L > P}\) ale moje rozwiązanie mnie nie przekonuje
\(\displaystyle{ L = \cos ^{2} \alpha-3\sin ^{2} \alpha \\
P = \frac{1-3\tg ^{2} \alpha}{1+\tg ^{2} \alpha}}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
-
- Administrator
- Posty: 34233
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5198 razy