Przekształć wyrażenie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
janusz3210z
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 wrz 2019, o 13:57
Płeć: Mężczyzna

Przekształć wyrażenie

Post autor: janusz3210z »

\[\frac{(\cos^3 \alpha - \cos \alpha)}{\sin^3 \alpha }\]

Wynikiem będzie chyba \(\displaystyle{ \displaystyle{- \frac{1}{\mathrm{tg}\,\alpha }}}\).

Ale nie wiem jak do tego dojść. Proszę o rozwiązanie :)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: Przekształć wyrażenie

Post autor: Premislav »

\(\displaystyle{ \displaystyle{\frac{\cos^3 \alpha-\cos \alpha}{\sin^3 \alpha}=\frac{\cos \alpha \left( \cos^2\alpha-1\right)}{\sin^3 \alpha}=\frac{-\cos \alpha \sin^2\alpha}{\sin^3 \alpha}=-\frac{\cos \alpha}{\sin \alpha}=-\cot \alpha}}\)
W drugiej równości skorzystałem z jedynki trygonometrycznej.
ODPOWIEDZ