tg(x - pi/4)=tg( pi/6 - x)
z góry dzieki
równanie trygonometryczne nr 2
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
równanie trygonometryczne nr 2
\(\displaystyle{ \frac{tgx-tg\frac{\pi}{4}}{1+tgx{\cdot}tg\frac{\pi}{4}}=\frac{tg\frac{\pi}{6}-tgx}{1+tg\frac{\pi}{6}{\cdot}tgx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{tgx-1}{1+tgx}=\frac{\frac{\sqrt{3}}{3}-tgx}{1+\frac{\sqrt{3}}{3}{\cdot}tgx}}\)
\(\displaystyle{ \frac{tgx-1}{1+tgx}=\frac{\frac{\sqrt{3}}{3}-tgx}{1+\frac{\sqrt{3}}{3}{\cdot}tgx}}\)