Witam, cześć
W zadaniu projektowym dotyczącym śruby korbowodowej mam problem zgoła matematyczny, proszę o radę.
Do narysowania wykresu charakterystyki odkształceń śruba - kołnierz, wyznaczyłam ich sztywności, odpowiednio \(\displaystyle{ C_k}\) oraz \(\displaystyle{ C_s}\).
\(\displaystyle{ C_{k}=90,1\cdot 10^{4} \frac{N}{mm} \\
C_{s}=65,2 \cdot 10^{4}\frac{N}{mm}}\)
Wiem, że kąt \(\displaystyle{ \beta = \arctan C_k}\) i analogicznie dla \(\displaystyle{ C_s}\).
Tylko, że mi one wychodzą \(\displaystyle{ 89,99}\), a zależy mi, żeby dwie proste poprowadzone pod tym kątem się przecinały (oczywiście nie wychodzą z tego samego punktu, są skierowane.. hmm.."na przeciw siebie"(nie wiem jak to nazwać).
Próbowałam bawić się jednostkami, \(\displaystyle{ \frac{N}{mm}}\) zamieniałam na \(\displaystyle{ \frac{kN}{mm}}\) itd, dopiero \(\displaystyle{ N \cdot 10^8}\) zmienia wartość, z kolei na \(\displaystyle{ 0,51}\), co wydaje mi się za małą wartością.
Z góry dziękuję za pomoc!
Kąt z funkcji trygonometrycznej
Kąt z funkcji trygonometrycznej
Ostatnio zmieniony 11 maja 2019, o 18:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Kąt z funkcji trygonometrycznej
Różnica między tymi kątami jest
\(\displaystyle{ \beta_k-\beta_s \approx 2,43\cdot 10^{-5}}\)
więc proste z pewnością gdzieś się przetną.
Zresztą to widać, bo mamy taki układ równań liniowych:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=C_kx+b_1 \\ y=C_sx+b_2 \end{cases} \quad \Leftrightarrow \quad \begin{cases} y=901000x+b_1 \\ y=652000x+b_2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \beta_k-\beta_s \approx 2,43\cdot 10^{-5}}\)
więc proste z pewnością gdzieś się przetną.
Zresztą to widać, bo mamy taki układ równań liniowych:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=C_kx+b_1 \\ y=C_sx+b_2 \end{cases} \quad \Leftrightarrow \quad \begin{cases} y=901000x+b_1 \\ y=652000x+b_2 \end{cases}}\)