\(\displaystyle{ \sin 3x=\sin 4x}\)
Doszedłem do momentu
\(\displaystyle{ \sin x(4\cos x-8\sin ^{2} x\cos x+4\sin ^{2} x-3)=0}\)
Lecz nie wiem czy to jest dobrze, bo rozpisałem sobie
\(\displaystyle{ \sin 3x=3\sin x-4\sin ^{3} x \\
\sin 4x=4\sin x\cos x-8\sin ^{3} x\cos x.}\)
Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 24 razy
Rozwiąż równanie
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2019, o 00:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Rozwiąż równanie
Nie ma potrzeby takiego rozpisywania tych sinusów, to tylko utrudnia sprawę.
\(\displaystyle{ \sin \alpha=\sin \beta \Leftrightarrow \alpha=\beta+2k\pi \vee \alpha=\pi-\beta+2k\pi, \ k\in \ZZ}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha=\sin \beta \Leftrightarrow \alpha=\beta+2k\pi \vee \alpha=\pi-\beta+2k\pi, \ k\in \ZZ}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 24 razy
Rozwiąż równanie
Meeeh, tak czułem. Okej, dzięki Premislav za stałą pomoc!
-- 26 kwi 2019, o 22:50 --
Czy z tangensem sytuacja wygląda tak samo?-- 27 kwi 2019, o 14:15 --
-- 26 kwi 2019, o 22:50 --
Czy z tangensem sytuacja wygląda tak samo?-- 27 kwi 2019, o 14:15 --
Michal2115 pisze:Meeeh, tak czułem. Okej, dzięki Premislav za stałą pomoc!