Rozwiąż równanie:
a)\(\displaystyle{ \sin ^{4} x+\cos ^{4} x=1}\)
b) \(\displaystyle{ 5\sin x- \frac{3}{\sin x} =2}\)
Tutaj natomiast nie wiem czy to dobrze zrobiłem
\(\displaystyle{ x \neq k \pi \\
5\sin ^{2} x-2\sin x -3=0 \\
\sin x=t \\
t \in \left\langle -1,1\right\rangle \\
5t ^{2} -2t-3=0 \\
t _{1} = \frac{-3}{5} \vee t _{2} =1}\)
I nie wiem, dobrze zrobiłem ten przykład? I jak przeliczyć \(\displaystyle{ t _{1}}\) na radiany?
Rozwiąż równanie:
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 24 razy
Rozwiąż równanie:
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2019, o 00:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Temat umieszczony w złym dziale.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8587
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Rozwiąż równanie:
a)
\(\displaystyle{ (\sin^2x+\cos ^2x)^2-2\sin x \cos x =1\\
\sin 2x =0 \\
x= k \frac{ \pi }{2}}\)
b)
Pierwszy, problematyczny pierwiastek robiłbym tak:
\(\displaystyle{ \sin x = \frac{-3}{5}\\
x=\arcsin \frac{-3}{5} +k2 \pi \vee x= \pi -\arcsin \frac{-3}{5} +k2 \pi}\)
\(\displaystyle{ (\sin^2x+\cos ^2x)^2-2\sin x \cos x =1\\
\sin 2x =0 \\
x= k \frac{ \pi }{2}}\)
b)
Pierwszy, problematyczny pierwiastek robiłbym tak:
\(\displaystyle{ \sin x = \frac{-3}{5}\\
x=\arcsin \frac{-3}{5} +k2 \pi \vee x= \pi -\arcsin \frac{-3}{5} +k2 \pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 24 razy
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8587
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Rozwiąż równanie:
Fakt, nie dopisałem kwadratów, jednak dalej już było dobrze. Pokażę pominięte przekształcenia
\(\displaystyle{ (\sin^2x+\cos ^2x)^2-2\sin^2 x \cos^2 x =1\\
1-2\sin^2 x \cos^2 x =1\\
2\sin^2 x \cos^2 x=0\\
\frac{1}{2} (\sin 2x)^2=0\\
\sin 2x =0 \\
2x=k \pi \\
x= k \frac{ \pi }{2}}\)
\(\displaystyle{ (\sin^2x+\cos ^2x)^2-2\sin^2 x \cos^2 x =1\\
1-2\sin^2 x \cos^2 x =1\\
2\sin^2 x \cos^2 x=0\\
\frac{1}{2} (\sin 2x)^2=0\\
\sin 2x =0 \\
2x=k \pi \\
x= k \frac{ \pi }{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 24 razy