Dowód z funkcjami trygonometrycznymi

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
las484
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 4 sie 2018, o 09:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 14 razy

Dowód z funkcjami trygonometrycznymi

Post autor: las484 »

Udowodnij, że \(\displaystyle{ (x+y)(x+y+2\cos \alpha )+2 \ge 2\sin^2 \alpha}\)dla dowolnych \(\displaystyle{ x,y, \alpha}\) należących do zbioru liczb rzeczywistych
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1666
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

Re: Dowód z funkcjami trygonometrycznymi

Post autor: bosa_Nike »

Po prawej skorzystaj z jedynki trygonometrycznej, później wszystko na lewo i zwiń w kwadraty. Jeżeli tego nie widzisz, to podstaw wcześniej \(\displaystyle{ x+y=t,\ \cos\alpha =u}\).
ODPOWIEDZ