Wykazać, że jeżeli:
\(\displaystyle{ a \sin x+b\sin 3x+c\sin 4x=0}\) to \(\displaystyle{ a=b=c=0}\).
Edit:
Rzeczywiście w treści jest dla każdego \(\displaystyle{ x}\). Ale i tak nie wiem jak to udowodnić.
przekształcenie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 7 gru 2016, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
przekształcenie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2019, o 09:46 przez Pietras2001, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1666
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 447 razy
przekształcenie trygonometryczne
Teza jest nieprawdziwa przy tak sformułowanym zadaniu, poszukaj kontrprzykładu.
Gdyby w założeniu było jeżeli dla każdego \(\displaystyle{ x}\)..., to to byłaby już prawda.
Wystarczy zauważyć, że wtedy w szczególności założenie musi być spełnione dla \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{3},\frac{\pi}{6}.}\)
Gdyby w założeniu było jeżeli dla każdego \(\displaystyle{ x}\)..., to to byłaby już prawda.
Wystarczy zauważyć, że wtedy w szczególności założenie musi być spełnione dla \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{3},\frac{\pi}{6}.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
przekształcenie trygonometryczne
Coś jest nie tak z tym zadaniem. Ustalmy, że
\(\displaystyle{ a=b=c=1}\)
Mamy wówczas funkcję
\(\displaystyle{ y=\sin x+\sin 2x+\sin 4x}\)
Jest to funkcja okresowa o okresie \(\displaystyle{ 2\pi}\)
i w przedziale \(\displaystyle{ \left[ 0, 2\pi\right]}\) ma siedem miejsc zerowych
Weźmy \(\displaystyle{ a=b=3=3}\)
wtedy
\(\displaystyle{ y=3\sin x+3\sin 2x+3\sin 4x}\)
Jest to funkcja okresowa o okresie \(\displaystyle{ 2\pi}\)
i w przedziale \(\displaystyle{ \left[ 0, 2\pi\right]}\) ma dziewięć miejsc zerowych.
Jak widać, niekoniecznie współczynniki \(\displaystyle{ a, b, c}\) muszą się zerować jednocześnie, żeby Twoje równanie było spełnione.
\(\displaystyle{ a=b=c=1}\)
Mamy wówczas funkcję
\(\displaystyle{ y=\sin x+\sin 2x+\sin 4x}\)
Jest to funkcja okresowa o okresie \(\displaystyle{ 2\pi}\)
i w przedziale \(\displaystyle{ \left[ 0, 2\pi\right]}\) ma siedem miejsc zerowych
Weźmy \(\displaystyle{ a=b=3=3}\)
wtedy
\(\displaystyle{ y=3\sin x+3\sin 2x+3\sin 4x}\)
Jest to funkcja okresowa o okresie \(\displaystyle{ 2\pi}\)
i w przedziale \(\displaystyle{ \left[ 0, 2\pi\right]}\) ma dziewięć miejsc zerowych.
Jak widać, niekoniecznie współczynniki \(\displaystyle{ a, b, c}\) muszą się zerować jednocześnie, żeby Twoje równanie było spełnione.
-
- Użytkownik
- Posty: 1666
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 447 razy
przekształcenie trygonometryczne
Wykorzystaj moją wskazówkę. Z dwóch pierwszych podstawień uzyskujesz równość wszystkich współczynników. Połącz to teraz z trzecim podstawieniem.Pietras2001 pisze:Edit:
Rzeczywiście w treści jest dla każdego \(\displaystyle{ x}\). Ale i tak nie wiem jak to udowodnić.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: przekształcenie trygonometryczne
Różniczkując równianie mnóstwo razy dostajemy, że dla każdego naturalnego \(\displaystyle{ n}\) musi być \(\displaystyle{ a+9^nb+16^nc=0}\). Stąd już łatwo wyciągnąć stosowne wnioski.