Ile wynosi suma wszystkich rozwiązań równania:
\(\displaystyle{ \ctg x - \cos x + \sin x = 1}\)
Próbowałem sam, wyszło mi \(\displaystyle{ 3 \pi}\), ale nie wiem czy dobrze, bo geogebra szaleje, a z wolframem nie umiem się dogadać w tym przykładzie.
Suma rozwiązań
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Suma rozwiązań
Dziedzina: \(\displaystyle{ x\neq k\pi, k\in \ZZ}\).
Mnożymy stronami przez \(\displaystyle{ \sin x}\) i mamy
\(\displaystyle{ \cos x(1-\sin x)-\sin x(1-\sin x)=0\\(\cos x-\sin x)(1-\sin x)=0}\)
A nie chodziło o sumę rozwiązań w jakimś przedziale? Bo trochę dużo ich jest…
Mnożymy stronami przez \(\displaystyle{ \sin x}\) i mamy
\(\displaystyle{ \cos x(1-\sin x)-\sin x(1-\sin x)=0\\(\cos x-\sin x)(1-\sin x)=0}\)
A nie chodziło o sumę rozwiązań w jakimś przedziale? Bo trochę dużo ich jest…