Hejka, mam do pokazania taką nierówność:
\(\displaystyle{ \cos ^{3}(x) \ge \cos ^{2}(\sin(x)) \cdot \cos (\tg(x))}\)
dla \(\displaystyle{ x \in \left\langle 0,1\right\rangle}\)
I starałem się to udowodnić przez pochodne ale pochodna prawej strony jest dość masakryczna, próbowałem też rozwijać sinusa i tangensa w szeregi też ale po rozwinięciu później cosinusa wychodziły masakryczne wielomiany 12 stopnia i nic dalej nie szło zrobić
Nierówność z funkcjami złożonymi
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 21 sty 2019, o 03:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 4 razy
Nierówność z funkcjami złożonymi
Ostatnio zmieniony 23 mar 2019, o 20:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Nierówność z funkcjami złożonymi
Trudna sprawa. Przepiszmy tę nierówność w równoważnej postaci:
\(\displaystyle{ \frac{\cos (x)}{\cos^2(\sin x)} \ge \frac{\cos(\tg x)}{\cos^2(x)}}\)
Po lewej mamy pochodną funkcji \(\displaystyle{ \tg(\sin x)}\), a po prawej pochodną funkcji \(\displaystyle{ \sin(\tg x)}\), może to coś da, ale nie myślałem nad tym dłużej.
\(\displaystyle{ \frac{\cos (x)}{\cos^2(\sin x)} \ge \frac{\cos(\tg x)}{\cos^2(x)}}\)
Po lewej mamy pochodną funkcji \(\displaystyle{ \tg(\sin x)}\), a po prawej pochodną funkcji \(\displaystyle{ \sin(\tg x)}\), może to coś da, ale nie myślałem nad tym dłużej.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Nierówność z funkcjami złożonymi
Wykorzystaj trzy fakty:
1. \(\displaystyle{ \ln\cos(x)}\) jest wklęsła.
2. Nierówność Jensena
3. Pokaż, że \(\displaystyle{ x<\frac{2\sin x+\tg x}{3}}\)
1. \(\displaystyle{ \ln\cos(x)}\) jest wklęsła.
2. Nierówność Jensena
3. Pokaż, że \(\displaystyle{ x<\frac{2\sin x+\tg x}{3}}\)