trygonometria matura jedynka trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 19 mar 2019, o 15:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
trygonometria matura jedynka trygonometryczna
Hejka, powiedzcie mi jak rozwiązać to, bo mam pustkę w głowie..
Wiem, że trzeba zastosować jedynkę ale w jaki sposób?
\(\displaystyle{ \ctg \alpha = -\frac{12}{5}}\)
\(\displaystyle{ \alpha}\) - rozwarty
Oblicz: \(\displaystyle{ \cos^{2}\alpha-\sin^{2}\alpha}\)
Wiem że:
\(\displaystyle{ \ctg \alpha=\frac{\cos \alpha}{\sin \alpha}}\)
Wiem, że trzeba zastosować jedynkę ale w jaki sposób?
\(\displaystyle{ \ctg \alpha = -\frac{12}{5}}\)
\(\displaystyle{ \alpha}\) - rozwarty
Oblicz: \(\displaystyle{ \cos^{2}\alpha-\sin^{2}\alpha}\)
Wiem że:
\(\displaystyle{ \ctg \alpha=\frac{\cos \alpha}{\sin \alpha}}\)
Ostatnio zmieniony 20 mar 2019, o 13:26 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
trygonometria matura jedynka trygonometryczna
Dla \(\displaystyle{ \alpha\neq k\pi, k\in \ZZ}\) mamy
\(\displaystyle{ \cos^2\alpha-\sin^2\alpha=1-2\sin^2\alpha= \\=1-\frac{2}{\frac{1}{\sin^2\alpha}}= \\=1-\frac{2}{ \frac{\sin^2\alpha+\cos^2\alpha}{\sin^2\alpha} }=\\=1-\frac{2}{1+\ctg^2\alpha}}\)
Teraz podstaw wartość kotangensa z treści zadania.
\(\displaystyle{ \cos^2\alpha-\sin^2\alpha=1-2\sin^2\alpha= \\=1-\frac{2}{\frac{1}{\sin^2\alpha}}= \\=1-\frac{2}{ \frac{\sin^2\alpha+\cos^2\alpha}{\sin^2\alpha} }=\\=1-\frac{2}{1+\ctg^2\alpha}}\)
Teraz podstaw wartość kotangensa z treści zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 19 mar 2019, o 15:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
trygonometria matura jedynka trygonometryczna
Wyszło:Premislav pisze:Dla \(\displaystyle{ \alpha\neq k\pi, k\in \ZZ}\) mamy
\(\displaystyle{ \cos ^2\alpha-\sin ^2\alpha=1-2\sin ^2\alpha= \\=1-\frac{2}{\frac{1}{\sin ^2\alpha}}= \\=1-\frac{2}{ \frac{\sin ^2\alpha+\cos ^2\alpha}{\sin ^2\alpha} }=\\=1-\frac{2}{1+\ctg ^2\alpha}}\)
Teraz podstaw wartość kotangensa z treści zadania.
\(\displaystyle{ \frac{17}{7}}\)
więc chyba dobrze.
Trudno do tego dojść ale rozumiem wszystko poza jednym.
Dlaczego u Ciebie \(\displaystyle{ 1-\frac{2}{ \frac{\sin ^2\alpha+\cos ^2\alpha}{\sin ^2\alpha} } =1-\frac{2}{ 1+\ctg ^2\alpha}}\)
Skąd wiem, że \(\displaystyle{ \frac{\sin ^2\alpha+\cos ^2\alpha}{\sin ^2\alpha}=1+\ctg ^2\alpha}}\)
Ostatnio zmieniony 19 mar 2019, o 16:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
trygonometria matura jedynka trygonometryczna
Znikąd, bo to zazwyczaj (ba, nawet zawsze) nieprawda. Zresztą niczego takiego nie pisałem.Skąd wiem, że \(\displaystyle{ cos^2\alpha=1+ctg^2\alpha}}\)
U mnie się nie pojawia wyrażenie \(\displaystyle{ 1-\frac{2}{ \cos^2\alpha}}\), jest natomiast
\(\displaystyle{ 1-\frac{2}{ \frac{\sin^2\alpha+\cos^2\alpha}{\sin^2\alpha} } =1-\frac{2}{ 1+\ctg^2\alpha}}\)
Po prostu
\(\displaystyle{ \frac{\sin^2\alpha+\cos^2\alpha}{\sin^2\alpha}=\frac{\sin^2\alpha}{\sin^2\alpha}+\frac{\cos^2\alpha}{\sin^2\alpha}=1+\ctg^2\alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 19 mar 2019, o 15:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
trygonometria matura jedynka trygonometryczna
Tak, tak wiem.Premislav pisze:Znikąd, bo to zazwyczaj (ba, nawet zawsze) nieprawda. Zresztą niczego takiego nie pisałem.Skąd wiem, że \(\displaystyle{ cos^2\alpha=1+ctg^2\alpha}}\)
U mnie się nie pojawia wyrażenie \(\displaystyle{ 1-\frac{2}{ \cos^2\alpha}}\), jest natomiast
\(\displaystyle{ 1-\frac{2}{ \frac{\sin^2\alpha+\cos^2\alpha}{\sin^2\alpha} } =1-\frac{2}{ 1+\ctg^2\alpha}}\)
Po prostu
\(\displaystyle{ \frac{\sin^2\alpha+\cos^2\alpha}{\sin^2\alpha}=\frac{\sin^2\alpha}{\sin^2\alpha}+\frac{\cos^2\alpha}{\sin^2\alpha}=1+\ctg^2\alpha}\)
Od razu po zobaczeniu jaką głupotę napisałem to zedytowałem posta
Teraz rozumiem, serdeczne dzięki
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
trygonometria matura jedynka trygonometryczna
Zważywszy, że \(\displaystyle{ 0<\cos^2x<1}\) i \(\displaystyle{ 0<\sin^2 x<1}\) to \(\displaystyle{ 17/7}\) wydaje się trochę optymistycznym wynikiem.
No chyba że planujesz karierę w Ministerstwie Finansów
No chyba że planujesz karierę w Ministerstwie Finansów
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
trygonometria matura jedynka trygonometryczna
Można zauważyć, że: \(\displaystyle{ \frac{12}{5} \sin \alpha = -\cos \alpha}\)
i w kolejnym wierszu, że: \(\displaystyle{ \frac{12}{5} \sqrt{1 - \cos ^2 \alpha } = - \cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ 1-\cos ^2 \alpha = \frac{25}{144} \cos ^2 \alpha}\)
\(\displaystyle{ \cos ^2 \alpha\left(1+ \frac{25}{144} \right) = 1}\)
\(\displaystyle{ \cos ^2 \alpha = \frac{144}{169} = \frac{12^2}{13^2}}\)
Dalej jest już z górki
\(\displaystyle{ | \alpha | = 22, 61926...^o}\)
i w kolejnym wierszu, że: \(\displaystyle{ \frac{12}{5} \sqrt{1 - \cos ^2 \alpha } = - \cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ 1-\cos ^2 \alpha = \frac{25}{144} \cos ^2 \alpha}\)
\(\displaystyle{ \cos ^2 \alpha\left(1+ \frac{25}{144} \right) = 1}\)
\(\displaystyle{ \cos ^2 \alpha = \frac{144}{169} = \frac{12^2}{13^2}}\)
Dalej jest już z górki
\(\displaystyle{ | \alpha | = 22, 61926...^o}\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
trygonometria matura jedynka trygonometryczna
A skąd mamy wiedzę, że \(\displaystyle{ \sin \alpha\ge 0}\)? W przeciwnym razie równośćkruszewski pisze:i w kolejnym wierszu, że: \(\displaystyle{ \frac{12}{5} \sqrt{1 - \cos ^2 \alpha } = - \cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha=\sqrt{1-\cos^2\alpha}}\) jest niepoprawna. Wprawdzie po pierwsze w kontekście tego zadania możemy tak przyjąć bez straty ogólności, a po drugie nie wpływa to istotnie na rozwiązanie, no ale to trzeba napisać.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
trygonometria matura jedynka trygonometryczna
Pan Premislav pisze: " no ale to trzeba napisać."
Tylko, że wtedy daje się kompletne rozwiązanie, a mnie nie o takie chodziło, a o nakierowanie na "sposób" i pewnie nie dość dobrze to zrobiłem.
Tylko, że wtedy daje się kompletne rozwiązanie, a mnie nie o takie chodziło, a o nakierowanie na "sposób" i pewnie nie dość dobrze to zrobiłem.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
trygonometria matura jedynka trygonometryczna
Premisłąw przez tego bana chyba się mocno zesrożył na forum, bo czepia się okrutnie.
Otóż w zadaniu jest napisane, że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest rozwarty, a zatem sinus tegoż jest ujemny.
Otóż w zadaniu jest napisane, że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest rozwarty, a zatem sinus tegoż jest ujemny.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: trygonometria matura jedynka trygonometryczna
Dobra, to ja nie doczytałem założenia na temat \(\displaystyle{ \alpha}\) z treści, pewnie dlatego, że nie jest ono konieczne do rozwiązania zadania, bardzo przepraszam.
Natomiast do personalnych przytyków zapraszam na PW.
Natomiast do personalnych przytyków zapraszam na PW.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: trygonometria matura jedynka trygonometryczna
"założenia na temat \(\displaystyle{ \alpha}\)"
Zakładamy, że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest ...
Założenie, że \(\displaystyle{ \alpha}\) nie jest ...
Pozdrawiam Panów.
Zakładamy, że \(\displaystyle{ \alpha}\) jest ...
Założenie, że \(\displaystyle{ \alpha}\) nie jest ...
Pozdrawiam Panów.