wzory redukcyjne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Anuuusia111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 25 sie 2018, o 22:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole

wzory redukcyjne

Post autor: Anuuusia111 »

Nie wiem który dział byłby odpowiedni na moje pytanie.

Tematem są wzory redukcyjne w trygonometrii, kofunkcje etc. Bynajmniej nie chodzi mi o recepturę jak tego używać - w internecie jest mnóstwo filmików i opracowań kiedy "dodajemy" minus, kiedy zostajemy przy funkcji początkowej a kiedy zmieniamy na kofunkcję. Każde zadanie obliczę, to nie problem. Ale tak naprawdę nie rozumiem, czemu te wzory tak działają. Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi to geometrycznie? Jak wygląda redukcja kąta rozwartego do kąta ostrego? Dlaczego raz używam kofunkcji a raz nie?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: wzory redukcyjne

Post autor: a4karo »

Narysuj sobie kółko o promieniu jeden. Zaznacz katy \(\displaystyle{ \alpha, \pi-\alpha,\pi+\alpha}\) i parę innych. Pamiętaj, że kosinus kąta to wartość pierwszej współrzędnej a sinus to wartość drugiej.
ODPOWIEDZ